Senterpartiet fosser fram i nord, mens Ap taper

En fersk meningsmåling viser at Senterpartiet øker oppslutningen i de to nordligste fylkene, mens Arbeiderpartiet går tilbake. – Senterpartiets fremgang skyldes kampen mot regionreformen, mener statsviter.

Stortingsrepresentant fra Troms Sp, Sandra Borch

Stortingsrepresentant fra Troms Senterparti, Sandra Borch.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 20,5 prosent i Troms, en tilbakegang på 3,5 prosentpoeng sammenliknet med stortingsvalget i fjor, viser målingen som Sentio Research har gjort for NRK Troms og NRK Finnmark i mars. 600 personer ble intervjuet i perioden 8.mars til 12.mars.

I Finnmark er oppslutningen om Arbeiderpartiet på 30,5 prosent, en tilbakegang på 1,5 prosentpoeng. Senterpartiet gjør et kraftig byks på målingen og får en oppslutning på henholdsvis 19,7 og 20,5 prosent i Troms og Finnmark.

Metoo og regionsammenslåing

Statsviter Hilde Bjørnå ved UiT Norges arktiske universitet mener «metoo»-sakene og regionreformen kan være forklaringen på resultatet i meningsmålingen.

– Det har vært mye bråk om «metoo» i Arbeiderpartiet. Det tror jeg har gitt utslag. Arbeiderpartiet har også hatt problemer med å være tydelig i mange saker, mener Bjørnå.

Senterpartiet går frem med 4,7 prosentpoeng i Troms, og er ifølge meningsmålingen det tredje største partiet i Troms.

– Senterpartiet mobiliserer på det de gjør til vanlig; kjemper mot regionsammenslåingen, altså sentrum-periferi-konflikten. Det er en debatt som har vært viktig for folk, særlig nord i landet, sier Bjørnå.

– Særdeles gledelig

Svein Leiros

Fylkesleder Svein Leiros i Troms Senterparti.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Dette er særdeles gledelig! Lokallagene i Troms har gjort en kjempeinnsats, sier fylkesleder i Troms Senterparti, Svein Leiros.

Leiros, som også er ordfører i Kåfjord, er ikke i tvil om hva som er årsaken til framgangen.

– Det har selvfølgelig sammenheng med regionreformen og tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark. I tillegg har vi har vist at vi er et ansvarlig parti, sier Leiros.

Også i Finnmark fosser Senterpartiet frem, og er nå fylkets nest største parti med en oppslutning på 20,5 prosent. Fylkesleder Geir Iversen er veldig fornøyd med målingen, og karakteriserer fremgangen som helt enorm.

– Jeg tror regionreformen har betydd veldig mye. Men også fiskeripolitikken har spilt inn, mener Iversen.

Kraftig fall for Ap

Kari-Anne Opsal

– Oi da, dette er virkelig ikke bra, sier gruppeleder i Troms Ap, Kari-Anne Opsal, når hun får presentert meningsmålingen.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Ifølge målingen går Arbeiderpartiet i Troms tilbake med 3,5 prosentpoeng, til 20,5 prosent. Partibarometeret viser i tillegg at partiet har lav velgerlojalitet.

– Dette er ikke bra. Det er rett og slett begredelig lesning, sier gruppeleder i Troms Ap, Kari-Anne Opsal.

Hun er overbevist om at vanskelige saker i partiet er mye av årsaken til tilbakegangen. Opsal er likevel trygg på at Ap vil vinne tilbake velgernes tillit.

– Ingen liker Arbeiderpartiet når de krangler med seg selv. Ap har vært et statsbærende parti i mange år, og det er forventet at vi er pragmatiske og finner frem til løsninger sammen, sier Opsal.

Ingalill Olsen

Stortingsrepresentant for Ap i Finnmark, Ingalill Olsen.

Foto: Anniken Pedersen / NRK

I Finnmark går Arbeiderpartiet tilbake med 1,5 prosentpoeng, til 30,5 prosent. Partiet er fortsatt det desidert største partiet i Finnmark, likevel er ikke stortingsrepresentant Ingalill Olsen fornøyd. Hun tror bråket rundt fylkessammenslåingen er årsaken til tilbakegangen.

Støyen om sammenslåingen av Troms og Finnmark har virket inn. Det er partiene som er distriktspartier som får uttelling. Finnmarkingene føler avmakt over at folk i Oslo skal bestemme hvordan kartet skal se ut. Det er klart det er provoserende, sier Olsen.

Fremgang for SV

SV går frem i både Troms og Finnmark, og får en oppslutning på henholdsvis 11,1 og 10,2 prosent. Ifølge partibarometeret ville SV fått et utjevningsmandat fra Troms på Stortinget.

– Denne fremgangen er en klar beskjed til regjeringen om at folk i nord ikke finner seg i sentraliseringen og tvangen som har blitt brukt i mange sammenhenger, sier gruppeleder i Troms SV, Ellen Øseth.