Selvlært kunstner dyrker livets øyeblikk

Geir Samuelsen er mest kjent for Selsbanes seil, fontenen i Harstad havn. Lørdag åpnet han sin første utstilling på 5 år med egne bilder i eget galleri.

Vernisage, galleri Vika, Harstad

Fra åpninga av utstilling "livets øyeblikke" i galler Vika. Geir Samuelsen t.v. i samtale med Lars Bremnes.

Foto: Nils Mehren / NRK

Som selvlært kunstner lærte han seg kunsten å male for mange år siden, mens han bodde et år i Lisboa i Portugal. Han er utdannet grafisk designer og har sin egentlige jobb i et av byens oljeselskap. Likevel har den kreative mannen i Ervika gjort nesten alt som kan tenkes innen kunst. Nesten ingen i Harstad kan ha unngått å se Selsbanes seil, fonteneinstallasjonen som ble en gave til Harstad kommune.

Selsbanes seil

Selsbanes Seil, fontene i Harstad havn

Foto: Nils Mehren / NRK

– Det ble en gave som gjorde at vi måtte endre regelverket for å ta imot slike gaver, sa ordfører Marianne Bremnes, da hun åpnet utstillinga til Geir Samuelsen lørdag

Geir Samuelsen

Geir Samuelsen, selvlært kunstner

Foto: Nils Mehren / NRK

ettermiddag. Hun hyllet kunstneren kreative virketrang, som noen ganger utfordrer det kommunale regelverket.

Utstillinga «Livets øyeblikk» er 15 verk med bilder i sterke farger og uttrykk, fra detaljerte portretter til abstrakte skildringer.

– Jeg har ingen fast stil, får jeg en ide så har jeg lyst til å male det, sier Samuelsen der han

Nødhavn malt av Geir Samuelsen

"Nødhavn"

Foto: Nils Mehren / NRK

står foran et bilde av hurtigruta på vei mot nødhavn. Det ser nesten ut som det er malt gjennom ett søkkvått bilvindu. Fargene er sterke.

– Jeg liker sterke farger. Det må være noe med det nordnorske lynnet.

guttaboys oljemaleri av Geir Samuelsen
Foto: Nils Mehren / NRK

Flere av bildene viser sterke, svært detaljrike portretter. Han sier det er grunnen til at det har tatt fem år å få til en ny utstilling med egne bilder.

– Det tar tid å bygge opp et bilde og få det til å fortelle om levd liv og

Hamsun malt av Geir Samuelsen
Foto: Nils Mehren / NRK

kontraster, sier han og går bort til to skildringer av Knut Hamsun.

– Hamsun var jo en kar som ble en gammel mann, som på slutten av livet mest av alt ville dø. Bildene skal vise også noe av det, livet og døden.

Men det er også humor i noen av portrettene?

– Ja, det nordnorske lynnet må være med, sier han.

Vi ser maleriske hentydninger til "Vi står han av" og "slutt å sny førr fan" Der ser vi på den ene siden av lokalet optimisten som smiler til livet og i den andre enden pessimisten som har fått nok av været.

Where the wild roses grow

Nick Cave har gitt ideen til dette bildet.

Foto: Nils Mehren / NRK

På grensen til tragiske er bildet «Where the wild Roses grow» Et par som danser tango, han bøyd over henne med en stein i hånda. Mange kjenner nok temaet fra Nick Cave sin sang om kjærligheten og døden. En sang som har gjort inntrykk på Geir Samuelsen. Den som går innom galleri Vika i Ervika utenfor Harstad vil også se hvordan kunstneren leker seg med lyset og kontraster som viser at han liker å leke seg med temaet kjærligheten og døden, lyset og mørket.