De har konkurranser, gode tilbud og skrytebilder av tilbakemeldinger fra fornøyde kunder. Det kunne vært hvilken som helst butikk som har oppnådd suksess blant de yngre brukerne på Snapchat.
Men i dette tilfellet består vareutvalget av narkotika.
– Dette er kyniske folk som er ute etter å nå de yngste i samfunnet, mener Karen Julie Eira i Finnmark politidistrikt.
Politiet satser stadig mer på å bekjempe kriminalitet på internett og i sosiale medier. – Vi i politiet må følge med i tiden. Det meste skjer på internett. Det prøver vi også å følge med på, sier Karen Julie Eira, seksjonsleder for forebyggende enhet i Finnmark politidistrikt
Foto: Eskil Wie Furunes / NRKKondomkonvolutter
Halve Norge bruker Snapchat. De fleste barn mellom 13 og 18 år bruker tjenesten, og det er også mange som er enda yngre enn det.
- Les også:
Bak navnet «Dop Norge» organiserer flere personer landsomfattende salg av narkotika på tjenesten. Gjennom deling av bilder markedsfører de cannabis, LSD, MDMA og kokain til «gode priser».
De hevder selv å sende pakkene med posten i konvolutter med kondomer, hvor narkotikaen skal være gjemt i skjulte lommer.
NRK har forsøkt å stille spørsmål til de som står bak kontoen, men har ikke lykkes å få ordentlige svar.
NRK ba personene bak kontoen «Dop Norge» om et intervju, uten hell.
Foto: Eskil Wie Furunes / NRK– Utrolig kyniske folk
Salget foregår over hele landet. I Finnmark politidistrikt har de kjennskap til kontoen. De vet også om én ungdom som har vært involvert i promoteringen av salget.
– Det er kanskje organisert i mye større grad en vi har vært oppmerksom på. Men vi er obs og følger med på hva som rører seg i sosiale medier, sier Eira i politiet.
De har ingenting til overs for denne type salg.
– Dette er utrolig kyniske folk som ikke har noen sperrer for å få kunder. Generelt er det ikke mange 50-åringer som bruker Snapchat aktivt, men det er utrolig mange mellom 12 og 15 år som bruker det hele tiden. Det sier meg at de er ute etter de yngste i samfunnet, sier Eira.
– Både kjøpere og selgere av narkotika på markedsplasser på internett og sosiale medier befinner seg i Norge. Det er sannsynligvis en oppfatning om at handel innenlands reduserer oppdagelsesrisikoen, og dermed fremstår dette som attraktivt for norske kjøpere, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos.
Foto: KRIPOSØkende problem
Det er ikke alltid like lett å si hvilket politidistrikt som har ansvaret for slike saker. Kripos har en egen patrulje på nettet, hvor de iblant mottar tips om narkotikasalg i sosiale medier.
Finner de personene bak, sender de saken videre til politidistriktet der gjerningspersonen bor.
– Politidistrikter over hele landet rapporterer om at bruken av internett til kjøp og salg av narkotika er et økende problem, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Wilhelm Due i Kripos.
Han kan ikke kommentere dette konkrete salget.
Via Snapchat sender gruppen «Dop Norge» aktivt ut markedsføring av narkotika.
Foto: Skjermbilde fra Snapchat– Snakk med barna
Karen Julie Eira i Finnmark politidistrikt anbefaler foreldre å følge med på hva barna gjør på sosiale medier.
– Det å spørre din datter eller sønn på tolv år om hva de gjorde på internett i dag, burde være like naturlig som å spørre om hvordan det gikk på fotballtreningen, sier Eira.
Hun anbefaler også å be om å få se hvem barna følger i sosiale medier.
– Står det «Dop Norge», anbefaler jeg å slette kontoen eller be barna om å ikke følge kontoen.
Snapchat hjelper politiet
Snapchat selv sier til NRK at de ser alvorlig på slike saker.
– Snapchat skal ikke være et sted for å selge narkotika. Vi oppfordrer alle som ser slikt, om å rapportere det, skriver en talsperson for Snapchat til NRK.
Snapchat bistår i mange tilfeller politi og myndigheter over hele verden. I forrige halvår mottok de tre nødhenvendelser fra norske myndigheter, hvor Snapchat bisto i samtlige tilfeller.
Snapchat opplyser videre at «Dop Norge» nå er fjernet fra deres tjeneste.
Les også: