Elgjakt skal fylle kassa til idrettslaget

Grunneierne har gått sammen for å sikre seg rettighetene til den lukrative elgjakta. Men de har ikke tenkt å beholde en krone av overskuddet.

Elgjakt

DUGNADSÅND: Grunneierne i Tverrelvdalen var for små til å jakte elg på sine egne områder. Nå slår de seg sammen for idrettslagets skyld.

Foto: Privat

I Alta nyter idrettslaget Tverrelvdalen IL godt av bygdas driftige medlemmer. Laget kan vise til utallige innbringende dugnadsideer opp gjennom årene.

Den nyeste inntektskilden går på fire bein og formerer seg flittig i dalen. Blant grunneierne er det mange elgjegere, så ideen om at elgjakt kunne fylle klubbkassa måtte jo komme før eller siden.

– Vi startet med å registrere alle eiendommene i dalen og gå rundt til folk og verve medlemmer, sier bonde, elgjeger og medlem i idrettslaget, Kåre Bjørnstad.

– Og er det noe flertallet av befolkningen kan enes om, så er det idrettslaget.

Fikk først nei

For å søke om jaktrett må man ha store arealer. Små grunneiere må kanskje samle seg i en forening for å bli store nok.

– Søknaden ble behandlet av kommunen, og det ble gitt avslag med begrunnelse i arealkravet, sier Bjørnstad.

Arealkravet for å tillate jakt var i fjor 12.000 dekar. Men kommunen kan selv bestemme og ombestemme seg. Etter noen runder om jordarealer, elgtetthet og regelverk, kom kommunen fram til nye minstekrav.

– I vårt område i Tverrelvdalen er arealkravet helt nede i 4000 dekar. Nå oppfyller vi godt og vel det.

Jeger (illustrasjonsbilde)

Mange elgjegere er villige til å betale godt for jakta.

Foto: Gorm Kaldestad / SCANPIX

Nå har grunneierlaget en glimrende mulighet til å tjene penger til idrettslaget i dalen. For når man først får retten til jakt, kan man bestemme selv om man vil selge den dyrt – og man kan bestemme hvem man vil selge den til.

Samarbeid

Eier av det øvrige arealet i dalen er Finnmarkseiendommen (FeFo). Einar Asbjørnsen, leder for utmarksavdelinga i FeFo, har ingen ting imot at de private grunneierne samler seg for å hevde sine rettigheter.

– Det vi er opptatt av er at vi har en helhetlig forvaltning. Vi er positive til et samarbeid med et grunneierlag som blir opprettet i Tverrelvdalen, sier Asbjørnsen.

FeFo eier omkring 95 prosent av Finnmark, og da sier det seg selv at det ikke er så mange andre store grunneiere.

– FeFo har samarbeid med to grunneierlag i dag. I Kåfjord og Jarfjord i Sør-Varanger er det private arealer som inngår i større vald. Vi bytter litt areal annethvert år, og har et jaktsamarbeid og tildeler kvoter til private.

Alt klart

Uansett: Nå oppfyller grunneierlaget i Tverrelvdalen alle krav, overskuddet skal brukes på barn og unge i idrettslaget, og søknaden er sendt kommunen. Kåre Bjørnstad ser ikke for seg at det blir avslag nok en gang.

– Da er jeg veldig spent på begrunnelsen! Slik det er nå, skal de ikke ha noen god grunn for å nekte oss det.