Hopp til innhold

Seilbåt med mann ombord savnet mellom Tromsø og Svalbard

En seilbåt med en mann fra Nordland ombord er meldt savnet etter at den ikke ankom Svalbard som planlagt.

Kart over Svalbard

Det var hit til Longyearbyen på Svalbard den savnede seilbåten er på vei.

– Det er en mann i 30-årene ombord i båten, og så vidt vi vet har han ikke radioutstyr i båten som er 8,5 meter lang. Slik vi forstår det er dette en fritidsbåt, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen Nord-Norge, Frode Iversen til NRK.

Iversen bekrefter at den savnede mannen ombord er fra Nordland, men vil ikke utdype informasjonen på nåværende tidspunkt.

Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS NN) fikk melding om den savnede seilbåten lørdag ettermiddag. skal ha forlatt Tromsø fredag 25. august, og det var forventet at den skulle være fremme i Longyearbyen på Svalbard 30. eller 31. august.

Samarbeider med politiet

HRS NN har iverksatt flere tiltak i søket etter båten. Bodø radio har kontaktet fartøyer i det aktuelle området for å få dem til å melde inn observasjoner og holde utkikk. Sysselmannens fartøy Polarsyssel er på forskingstokt på vestkysten av Svalbard, og er informert om situasjonen. Også havner på fastlandet blir kontrollert.

– Vi samarbeider også med politiet for å sjekke hva vi kan finne av informasjon om mannen ombord, og blant annet hensikten med turen, sier Iversen.

Feil på båten

Troms politidistrikt har bistått HRS ved å søke etter båten i flere havner nær Tromsø, da båten skal ha gått til Tromsø på grunn av feil ombord. Båten og mannen ombord kom, ifølge HRS, fra Bodø.

– Etter det vi vet skal vedkommende ha seilt til Tromsø fordi han fikk trøbbel med autopiloten, og ville få den reparert her. Vi har lett etter båten, uten funn, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Roy Tore Meyer.

Også Finnmark politidistrikt vil lete etter seilbåten vest i Finnmark.

Det er seilbåten "Argo" med hvitt skrog og gummibåt bak som er savnet. Både båt og fører er hjemmehørende i Nordland.

Startet søk med fly

Mulige nødhavner på Bjørnøya er sjekket ut med fly, uten at det er gjort funn. KV Harstad har også gått gjennom det aktuelle området fra Bjørnøya mot Tromsø, uten funn.

– Kystverkets overvåkingsfly starter søndag ettermiddag søk i området mellom fastlandet og Bjørnøya.

Den siste observasjonen som er gjort, var 98 km nordvest av Tromsø 27. august, ifølge HRS.