Hopp til innhold

Se video fra den dramatiske redningsaksjonen her

I 20 minusgrader, mørke og sterk vind tok redningsmannskapene seg frem med helikopter til tråleren «Northguider» og reddet mannskapet på 14. – En redningsaksjon helt i ytterkanten av det mulige, mener Mads Gilbert.

Redningsmennene på Sysselmannens helikopter fikk en krevende oppgave da tråleren «Northguider» grunnstøtte ved Hinlopenstredet nord på Svalbard fredag ettermiddag.

For mannskapet på 14 ble det noen dramatiske timer. Hovedredningssentralen for Nord-Norge fikk første nødmelding fra fartøyet klokken 13.22. Da var det ingen andre båter i nærheten.

Stedet der tråleren grunnstøtte ligger langt unna folk og det er ifølge politiet vanskelige kommunikasjonsforhold i området.

Tok en time

10 personer ble tatt om bord i det første helikopteret rundt klokken 15. En time etter kunne Hovedredningssentralen melde at hele mannskapet var evakuert.

De evakuerte ble tatt hånd om av Sysselmannens kriseteam i Longyearbyen.

– Det er mange mennesker som har gjort en fantastisk innsats og som nå gjør at vi har alle 14 vel tilbake i Longyearbyen. Dette kunne gått mye verre, sier sysselmann Kjerstin Askholt til NRK.

– Det har vært en fantastisk innsats fra Sysselmannen og teamet, vi er dypt takknemlig. Det viktigste for oss er at folk er berga, det er en lettelse å få den bekreftelsen, uttalte daglig leder Arne Birkeland til NRK rett etter at hele mannskapet var evakuert.

– I ytterkanten av det mulige

Aksjonen er ifølge Mads Gilbert, klinikkoverlege ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge, en heltedåd uten sidestykke - preget av høyt tempo og høy presisjon.

Gilbert går selv vakter på Sysselmannens redningshelikopter på Svalbard. Han var ikke på vakt fredag, men han har snakket med to av redningsmennene, samt vakthavende lege på ett av de to helikoptrene.

– Dette er en redningsaksjon helt i ytterkanten av det mulige. En formidabel innsats fra de 11 fagfolkene på de to helikoptrene. De har i dag reddet 14 liv, på 80 grader nord, i stiv kuling og tett snøvær, med temperatur på minus 23 grader. De har berget 14 personer på en nediset tråler – så langt fra folk at det ville tatt Kystvakta ett døgn å komme dit, sier Gilbert og legger til:

– Dette er en fantastisk redningsaksjon og det står enorm respekt av arbeidet disse fagfolkene har klart å gjennomføre under så ekstreme forhold. Det viser viktigheten av at vi har en oppegående beredskap langs hele kysten.

Gilbert forteller at det var en veldig lang flytur opp til havaristen, slik at redningstiden var begrenset. Dette kalles ifølge Gilbert for «bingotid»: Den tiden redningshelikopteret kan være på skadestedet eller hos havaristen før redningsmannskapet er nødt til å returnere med nok drivstoff på tanken til å kunne lande i Longyearbyen.

– Jeg har blitt fortalt at da de var ferdige med aksjonen så hadde de to minutter igjen før de var nødt til å snu.

Frykter lekkasje i naturreservat

Nå gjenstår bergingen av den 47 meter lange og 1775 bruttotonn tunge båten, som ifølge Kystverket har en last på om lag 330 tonn marin diesel. Båten ligger nå i fjæra i et natturreservat.

– Det er en veldig ugunstig situasjon. Vi håper å få en plan på plass raskest mulig for å få fjernet havaristen. Det som er den store faren er at det begynner å lekke olje og andre ting som er på båten – i et område som er svært sårbart, sier Askholt.

Det er Kystverket som har ansvaret for forurensningsdelen, mens rederiet har ansvaret for gjennomføringen. Askholt opplyser at rederiet vil få et pålegg fra Kystverket. Sysselmannen vil i den forbindelse bistå med ressurser og fagkompetanse.

Det haster ifølge Askholt å få fjernet båten, fordi isen er i ferd med å tette seg rundt båten.