Fikk uanmeldt besøk på garasjetaket: – Shit, pommes frites!

Mari-Christin Eriksen ble helt paff da hun så elgen som spaserte oppe på garasjetaket hennes.

– Plutselig kommer en elg i stor fart

Se video av elgen som vandrer på garasjetaket til Mari-Christin Eriksen.

Onsdag morgen gjorde Mari-Christin Eriksen og barna seg klare til å rekke skolebussen i Øverbygd i Målselv.

– Så fikk jeg en melding fra naboen om at det stod en elg utenfor huset mitt. Dette måtte jeg sjekke før jeg sendte ut barna som skulle gå til bussholdeplassen. Og da så vi en elg nede ved veien, sier Eriksen.

Men plutselig ser hun noe annet i sidesynet.

– Der kommer det en elg i stor fart oppe på garasjetaket. Vi ble helt paffe. Heldigvis stoppa den ved kanten. Så gikk den frem og tilbake lenge for å finne en vei ned fra taket.

Det var Nye-Troms som omtalte saken først.

Eriksen kommer fra Harstad og er godt vant med elg, men har aldri opplevd noe lignende.

– Det er så mye snø på baksiden av garasjen vår at man kan gått rett på taket. Vi var veldig redde for at elgen skulle hoppe ned eller at taket ikke skulle holde.

– Heldigvis gikk han tilbake samme vei som han kom fra. Og det er bra, for han hadde nok knekt føttene sine om han hadde hoppet. Det er ikke hver dag man får noe i samme høgda som stua som ligger i 2. etasje.

Spiste ansiktet til snømannen

– Vi har opplevd mye elg i det siste, her i nabolaget er det en elgku og to kalver som vi ser mye av, sier Eriksen.

Hun forteller det er mye snø i Målselv og at elgene trekker til bebyggelsen og spiser av buskene i nabolaget.

– Ungene lagde snømann for noen dager siden hvor de brukte gulrot og brokkoli til ansiktet. Og det har elgen spist, for å si det sånn.

Leder i Målselv viltnemnd, Jørn Larsen, bekrefter at det er snøen som gjør at elgen trekker til vegnettet og bebyggelsen. Flere elg- og rådyrkalver dør av utmattelse fordi de ikke får i seg nok mat på grunn av snøen.

Jørn Larsen, leder i Målselv viltnemd

Leder i Målselv viltnemnd, Jørn Larsen, forstår at folk synes elg er fascinerende, men anbefaler å ikke trigge elgen.

Foto: Arild Moe / NRK

– Det er klart at folk syns det er artig med elg så nært, men det kan også oppstå en fare ved det. Når elgen blir stresset så vil han vekk fra situasjonen og ned fra taket. Dette kunne ha endt med at elgen hadde hoppet ned og skadet seg eller andre. Heldigvis hørte han på dem på videoen, sier Larsen.

Skremmer bort elg med paintballgevær

I Nord-Norge er det så mye snø at elg og anna vilt oppsøker tettbygde strøk for mat. Situasjonen er så ekstrem at viltnemnda må ty til flere metoder for å skremme bort elgen tilbake til skogen.

Viltnemnda i Karasjok sier det er uaktuelt å avlive frisk elg og bruker derfor paintballgevær for å skremme den. De har fått tillatelse fra Mattilsynet og følger deres retningslinjer.

Målselv viltnemnd har ikke brukt paintballgevær, men knallskudd.

– Det viser seg å fungere. Det er viktig at dette gjøres av dem som er kvalifisert. Alle og enhver har ikke lov til å skyte på elgen, sier Jørn Larsen i viltnemnda.

Her setter en elg seg fast i et piggtrådgjerde som står rundt Bardufoss flystasjon i Målselv.