Hopp til innhold

Se direkte: Kommer storlaksen?

Rundt om i hele Norge kan du nå se på direkten når storlaksen kommer opp i elva.

En hunnlaks står bak den store svarte steinen i sone 3 i Lakselva i Porsanger. Rundt henne, og foran kamera, svanser hannlaksene og gjør seg lekker for henne for å bli den utkårede hun vil bli befruktet av.

En hunnlaks står bak den store svarte steinen i sone 3 i Lakselva i Porsanger. Rundt henne, og foran kamera, svanser hannlaksene og gjør seg lekker for henne for å bli den utkårede hun vil bli befruktet av. Dette er et utklipp av direktesendingen i elva, lenger ned i saken kan du se direktesendingen som viser hvordan det er i elva akkurat nå.

– Dette er «passion» og sakte-tv på sitt beste!

Entusiasmen kommer fra Lars Erik Ørgersen. Han har vært en ivrig laksefisker siden han var barn, og kunne gjerne vært i elva i tre måneder i strekk på sommerstid for å fiske laks.

Lars Erik Ørgersen

Lars Erik Ørgersen er selv ivrig laksefisker i tillegg til tv- og reklameprodusent. I fjor bestemte han seg for å slå interessen og jobben sammen, og startet FiskeTv hvor han strømmer direkte fra ulike elver rundt om i Norge.

Foto: Privat

Men med jobb og familie er ikke det mulig, og dermed fant han en måte han selv og andre ihuga laksefiskere kan være i elva hver dag, uten å fysisk være der.

Er i elva 24/7

I fjor satte Lars Erik Ørgersen kamera under vann i seks ulike elver i landet, og sender direkte bilder fra elvene ut på nettet.

– Jeg hadde lyst til at folk skal få se, ikke bare over vann, men også under vann den utrolige laksen vi har, sier Ørgersen som er daglig leder i FiskeTV.no.

Til nå har det blitt satt ut kamera i Lakselva i Porsanger og Orkla i Sør-Trøndelag, og videre utover sesongen kommer det også direktesendte bilder fra Suldalslågen i Rogaland, Nærøydalselva i Sogn og Fjordane og Bolstadelva i Hordaland.

Kameraene settes ut innen sesongen starter 1. juni og sender bilder til ut i november før de tas opp igjen.

Se direkte fra Lakselva i Porsanger her:

– Blir for mye av det gode

Kameraet i Lakselva står på bunnen i sone 2 i elva, hvor villaksbonden Nils Pettersen sørger for at kameraet står riktig plassert.

– Jeg er jo villaksbonde og driver fisketurisme på gården, og gjestene ser mye på direktesendingen før de drar ut for å fiske. Det er kjempepopulært, forteller han.

Han må derimot innrømme at han også selv ser en del på sendingen.

– Av og til blir det litt for mye av det gode, spesielt rett før sesongen ser jeg mye på det og jeg har det også på mobilen, ler han.

– Men det er artig at folk fra hele verden ser på bilder fra et kamera i kulpen rett utenfor min egen gårdsplass.

– Her er mye stor laks, selv bikket jeg over 20 kilos grensa for tre år siden her i elva, sier Pettersen.

Storlaks i Gaula

Denne storlaksen på 138 cm og ca. 28 kilo ble fanget på kameraet i Gaula i Sør-Trøndelag. På dette tidspunktet hadde ikke laksen spist på 6 måneder, og dermed kan vekten være godt over 30 kilo når den kommer fra havet og opp elva igjen.

Foto: Anders Lamberg / Gaula Natursenter

Interesse over hele verden

Dette er andre sesongen kameraene settes ut i ulike elver i landet, men allerede har interessen meldt seg fra hele verden.

Spesielt hos fiskeglade amerikanere har det blitt populært å se etter storlaksen i Norge på nettet. I tillegg har det vakt stor oppmerksomhet i Japan og Tyskland, og klippet som viser laksen i Lakselva i Porsanger har gått verden rundt.

– Mange vet at trofe-laksen må du til Norge for å få. Du får kanskje ikke så mange laks, men du kan få noen kjempestore, sier Ørgersen.