Satte verdensrekord – og legger opp til at andre slår den

Emil Engebrigtsen satte seil fra Lindesnes til Nordkapp med verdensrekord som mål. Med rekorden i lomma skal han nå starte en regatta som strekker seg langs hele norskekysten.

Seiltur Lindesnes - Nordkapp

FRA UVÆR TIL SOL: De måtte gjennom to stormen på turen fra Lindesnes til Honningsvåg, men her er det godvær.

Da han la til havn i Honningsvåg med båten «Allebellebata» var det med raskeste tid noen gang. Turen oppover langs kysten av Norge tok 7 dager, 11 timer og 27 minutter.

– Vi ble tatt imot av ordføreren med ordførerkjede og av kjæresten min med kake og sjampanje. Det kunne ikke vært bedre, sier Engebrigtsen. Seiling er mer enn lidenskap for ham. Han jobber også som daglig leder i reiselivsselskapet SeilNorge, som tilbyr seilopplevelser langs kysten av Nord-Norge.

Vil lage regatta

Men turen er altså ikke gjennomført bare for moro skyld. Nå vil de få dette til å bli en årlig konkurranse.

– Vi gjør det litt for å teste det ut som et regattakonsept. Vi vil arrangere en regatta om et år eller to, hvor vi legger til rette for den opplevelsen vi har hatt nå, men med flere båter. Det har vært en prøvetur i forhold til det. Det kan bli en bra greie, litt som sykkelrittet Arctic Race. Vi har diskutert konseptet underveis og gjort oss mange erfaringer, sier Engebrigtsen.

Får støtte

Og Arctic Race of Norway støtter gjerne prosjektet. Daglig leder Knut-Erik Dybdal synes ideen om regatta er spennende og hjelper gjerne til slik at de får det gjennomført

– Det er enttopp slike ideer som må sjekkes ut. Et av de viktigste kriteriene er å tenke samarbeid: Hvordan kan de få påfyll av folk som har gjort det tidligere, og få hjelp for å få det til. Det tror jeg er nøkkelen. Den rette kompetansen er utrolig viktig, og det har vært en av suksesshistoriene til Arctic Race.

To stormer

Seilturen nordover har ikke bare vært spennende for de fire på båten. For Linda Øverli Nilsen, som er samboer med kaptein Emil Engebrigtsen, har det vært spennende å følge ferden fra sidelinja.

– Det er krevende, 24 timer i døgnet, fire personer under varierende forhold. De har vært gjenom to stormer også, sier Nilsen - som ikke var i tvil om at mannskapet var godt skikket for turen

Og selv om verdensrekorden nettopp er satt, håper kaptein Emil Engebrigtsen at den ikke står lenge.

– Vi satser på at den holder en stund, men at noen kan ha lyst til å slå den - sånn at det blir «en greie», det her.

Fra seiltur Lindesnes - Nordkapp

«Oppdatering fra dag 7: Det siste døgnet har vi hatt god vind fra sør-øst og relativt lite bølger. Vi har holdt god fart med stort sett kryss med litt stikk i skjøtene, og vi har gått utenfor alt av øyer og skjær for å få mest mulig vind. Påtroppende mannskap Arild har vist seg en habil rormann har styrt mye. Men først og fremst har det siste døgnet vært preget av dansende nordlys og fantastisk lys og fargesprell ved soloppgang og nedgang.»