SAS satte opp ekstrafly for å hjelpe kreftsyke Jørn

Rundt 100 SAS-flyvninger var kansellert som følge av den avblåste streiken. Men selskapet satte inn ekstrafly, blant annet for å få fraktet en kreftpasient fra Longyearbyen til Oslo.

Svalbard Lufthavn

SAS setter inn ekstrafly til Longyearbyen, blant annet for å frakte en passasjer til kreftbehandling i Oslo.

Foto: Petter Strøm / NRK

Jørn Dybdahl

Jørn Dybdal skal til sykehuset i Tønsberg blant annet for å få immunterapi og bli skannet på grunn av nyrekreften hans.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

– Jeg er svært fornøyd med at dette gikk i orden, det bidrar til å gjøre hverdagen min mye enklere, sier Jørn Dybdahl.

Han har nyrekreft med spredning til lunger og skjelett, og skulle torsdag morgen fly fra Longyearbyen til Oslo for å rekke en avtale på sykehuset i Tønsberg.

Hele opplegget sto i fare på grunn av streiken i SAS.

– Som reisende var min eneste mulighet å kontakte kundeservice i SAS, men de kunne ikke hjelpe meg. Da ble løsningen å ta kontakt med VG, for å få litt oppmerksomhet rundt utfordringene mine, sier han.

Etter oppslaget i VG onsdag, valgte SAS å sende et fly til Longyearbyen for å frakte Jørn Dybdahl og de andre drøyt hundre passasjerene til fastlandet torsdag formiddag.

– Hver dag frakter vi pasienter i helseøyemed tilsvarende tre Boeing-fly. At vi har kansellert mange flyvninger som følge av streiken er tragisk. Særlig for dem som er avhengig av fly for helsa sin del, sier kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

I natt ble SAS-streiken avblåst, da partene ble enige 14 timer på overtid. Likevel er rundt 100 avganger fortsatt innstilt før selskapet får trafikken i vanlig gjenge i løpet av ettermiddagen. Til og fra Tromsø gjelder det åtte flyvninger.

– Vi har valgt å sette inn ekstrafly for å lette på trykket. Et av de flyene er satt inn til å fly fra Longyearbyen til Oslo, blant annet for å frakte denne kreftpasient, sier Johansen.

– Har vi mulighet til å prioritere passasjerer som er avhengig av å fly på grunn av helsemessige årsaker, så gjør vi det. I dag var det viktig å få den avgangen fra Longyearbyen til Oslo, sier Johansen.

– Møt opp på flyplassen

Han oppfordrer passasjerer til å forholde seg til de avgangene de har fra før, og å møte opp på flyplassen.

– Vi setter som sagt opp ekstrafly på flere destinasjoner, i tillegg er det nok en del som har planlagt å ikke reise, men som ikke har avbestilt billetten sin. Da kan det være muligheter for å få plass på fly, sier Johansen.

Flystreik

Lisbeth Nygård (til venstre), Ragnhild Nygård Sved og Solrun Konradsen hadde møtt opp på flyplassen i Tromsø torsdag morgen. Flyet de egentlig skulle tatt var kansellert. Men da fikk booket om til et fly som skulle gå, og det blir jentetur.

Foto: Caroline Rugeldal / NRK

– Visste ikke noe om det

På Tromsø lufthavn møtte det tyske paret Mattias Sachse og Simone Kruger opp i god tro i dag tidlig. De hadde ikke fått med seg streiken i SAS, men slipper heldigvis store konsekvenser.

– Alt vi har fått beskjed om er at vi må booke om bagasjen når vi kommer til Oslo. Vi håper det går greit, for vi har ikke så god tid til neste fly, forteller de.

SAS-streik

Mattias Sachse og Simone Kruger kommer seg hjem til Tyskland nå som streiken er avblåst.

Foto: Caroline Rugeldal / NRK