Hopp til innhold

Tidligere visepresident anker dommen på betinget fengsel

Den tidligere visepresidenten i Sametinget, Johan Mikkel Sara, er dømt for bedrageri.

Sametingets visepresident Johan Mikkel Sara

Den tidligere visepresidenten i Sametinget, Johan Mikkel Sara, anker dommen på 24 dagers betinget fengsel for bedrageri.

Foto: Eilif Aslaksen

Nå anker Sara dommen på 24 dagers betinget fengsel, skriver avisa Sagat.

Den tidligere sametingsrepresentanten ble i Indre Finnmark tingrett dømt for å ha levert reiseregninger til Sametinget for 70.000 kroner mer enn han hadde krav på for årene 2008 og 2009.

– Jeg mener dommen er feil, og har besluttet å anke dommen, forteller Johan Mikkel Sara til Ságat.

– Sametinget har ikke tapt penger

Reiseregningene fra 2008 og 2009 ble levert samtidig som Sara var ansatt i SAS. Han fikk dermed ansattrabatt, men fakturerte fullpris til Sametinget

I tillegg til betinget fengsel må Sara betale erstatning til Sametinget på 43.106, pluss saksomkostninger på 2000 kroner.

– Billigbillettene er et frynsegode jeg hadde som en del av lønna. Sametinget har ikke tapt noen penger på grunn av mine reiseregninger, forklarte Johan Mikkel Sara selv under rettssaken.

Anmeldte seg selv

Bakgrunnen for saken er en gjennomgang NRK gjorde av samtlige regnskapsbilag for året 2009 til lista «Samer bosatt i Sør-Norge».

Det var denne lista Johan Mikkel Sara representerte og ledet sammen med sin samboer.

Flere uklare regnskapsbilag, billettpriser omgjort til kilometerpris for privatbil og taxikvitteringer som NRK sannsynliggjorde ikke var i samsvar med de faktiske utgiftene politikeren hadde hatt, førte til at sametingspresident Egil Olli ba Sara gå til politiet og anmelde seg selv.