Hopp til innhold

Sannheten om «Den vanskelig tida» får vi kanskje aldri. Men det er lov å prøve

Er det en ekte dokumentar? Forsøkte musikkbransjen å få stoppet den? Prøver «Joddski» å drite ut bransjen, eller sliter han egentlig? Møt mennene bak dokumentaren det er vanskelig å bli klok på.

Den vanskelige tida

Carl Christian Lein Størmer og Jørgen «Joddski» Nordeng holder kortene tett til brystet rundt filmen «Den vanskelige tida».

Foto: Petter Strøm / NRK

– Kanskje historia ikke er helt ferdig likevel?

Carl Christian Lein Størmer står i studio hos NRK Troms med kamera i hånda. Han retter det mot Jørgen Nordeng, nå under navnet «Joddski».

Kanskje kjenner du «Joddski» bedre som «Jørg-1», mannen som forandret norsk rap da han og Lars Audun «Poppa Lars» Sandness slo gjennom som rapgruppa Tungtvann. Men det er nærmere 17 år siden EP-en «Reinspikka Hip Hop» kom ut.

«Joddski» har gjort en del ting siden da. Det siste stuntet er filmen «Den vanskelige tida». Med Størmer på slep prøver «Joddski» å gjøre comeback i musikkbransjen. Vi får være med på mislykkede intervjuer og smertefulle backstageopphold.

– Det er jo et vågalt prosjekt, spesielt når du er en rapper som er kjent for å slå seg selv på brystet og eksponere dine selvsikre og macho sider. Når du da viser sider som både er sårbare og usikre, blir det forvirrende. Både for meg og andre, sier «Joddski».

Humorshow med Bård Tufte Johansen og Harald Eia.

FRA ARKIVET: Det gamle bandet til «Joddski», Tungtvann, var husband i NRK-programmet Åpen post i 2002. Her spiller de låten «Pøbla».

Forskjellige tolkninger

Ideen var egentlig tenkt til en musikkvideo, men utartet til så mye mer. Det hevdes at musikkbransjen har prøvd å stoppe utgivelsen av filmen. Men i oktober ble den lagt ut på Youtube.

Men er «Den vanskelig tida» ekte?

– Til syvende og sist har ikke det så mye å si. Det som betyr noe er følelsen du sitter igjen med etter å ha sett filmen, forteller regissør Størmer.

– Jeg har så sent som i dag fått støtteerklæringer fra folk som synes synd på meg. Andre synes det er artig komikk, og så har du dem som tar det som kritikk av musikkbransjen, forteller «Joddski».

– Det skal være sagt at jeg tror dette går langt ut over musikkbransjen, det universelle temaet om å være utdatert å prøve å komme tilbake, sier Carl Christian Lein Størmer.

– Det gjelder nok i alle deler av livet. Når du er i skuddet, er alle der for deg, men når du ikke lenger er «flavour of the month», er de ikke der lenger, sier «Joddski».

Fredag kveld vises filmen på Verdensteateret under Tromsø internasjonale filmfestival. I forbindelse med visningen blir det også en spørsmålsrunde med «Joddski» og Størmer. Kanskje kommer sannheten for en dag da?