Sandberg om flyktningutspillet: – Vår valgkampstrategi

– Hadde hun sagt noe annet ville det blitt en storm av klager. Slik karakteriserer Frps nestleder oppfordringen fra Siv Jensen til kommunene om å si «nei» til flere flyktninger.

Knut-Eirik Dybdal og Per Sandberg

– De går i en felle, og de gjentar det på inn og utpust, sier Per Sandberg om kritikerne av Siv Jensens oppfordring til kommunene. Hun mener kommunene skal ha rett til, og bør si nei til flere flyktninger. Her ved siden av Knut-Eirik Dybdal under Arctic Race of Norway.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Valglogo

– Jeg har besøkt mange asylmottak selv, og ser at kommunene har en enorm utfordring allerede som vi har arvet fra de rødgrønne, sier Sandberg.

Partiets nestleder Per Sandberg, som for tiden er på reise i forbindelse med valgkampen sier han selv har sett bakgrunnen for Siv Jensens uttalelser.

Under åpningen av partiets valgkamp oppfordret hun landets kommuner til å si "Klart NEI" til å ta imot flere flyktninger.

Støttepartiene Venstre og KrF mener Jensen saboterer regjeringens arbeid med å følge opp stortingsvedtaket om Syria-flyktningene.

En del av kritikken har gått på at uttalelsene kom fra en sittende finansminister. Men Sandberg, som i dag besøker Alta i Finnmark, mener uttalelsene kom på bakgrunn av Jensens rolle som partiets leder.

– Som partileder følger hun opp det som ligger i vår valgkampstrategi. Hadde hun sagt noe annet, som å oppfordre kommunene til å ta imot flyktninger, hadde hun fått en storm av klager, sier Sandberg.

Siv Jensen under valgkampåpningen i Ålesund

Frp åpnet valgkampen på torget i Ålesund sentrum lørdag. – Ingen skal føle seg presset til å følge opp vedtaket. Nå bruker vi kommunevalgkampen til å kjempe mot det, sa hun fra talerstolen.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

– Kritikerne går i en felle

Sandberg mener Jensens oppfordring til kommunene, om å si nei til å ta imot flyktninger fra Syria, er helt i tråd med partiets politikk.

Han er ikke overrasket over reaksjonene som har kommet fra både KrF, Venstre og andre kommentatorer.

– De går i en felle, og de gjentar det på inn og utpust. Dette er en valgkampåpning for Fremskrittspartiet, der det var partilederen som holdt en tale. Siv Jensen ga våre representanter i kommunene en oppfordring om å følge partiets politikk, sier Sandberg.

Besøker asylmottak

Det var i vår at Stortinget vedtok, mot Fremskrittspartiets stemme, at Norge skal ta imot 8000 krigsflyktinger fra Syria over tre år. Som inkluderingsminister er det Solveig Horne (Frp) som har ansvaret for at så mange kommuner som mulig skal si ja til å ta imot dem.

Partileder Siv Jensen mener selv at det er fullt mulig for Frp å drive valgkamp på at kommunene skal si nei, samtidig som de som regjeringsparti skal gjennomføre vedtaket.

Frps nestleder er ikke overrasket over kritikken som har kommet mot finansminister og partileder for Frp Siv Jensen.

– Hvis Siv Jensen hadde sagt noe annet måtte jeg tatt en telefon, sier Per Sandberg.