Hopp til innhold

Samisk protestkunst på ungdomsskole: – Jeg er rystet

Rype med bombebelte og samisk komse med en bombe i. Dette preger nå en skolevegg i Alta. – Slike ting skal vi ikke gni inn i ansiktet på barn, mener Frp.

Graffiti Alta Ungdomsskole

Denne samiske protestkunsten av Anders Sunna er det som vil møte elevene på Alta ungdomsskole når de starter på nytt skoleår neste uke. Kunsten både provoserer og begeistrer folk i byen.

Foto: Mads Suhr Pettersen

I en drøy uke har det vokst fram en stor graffiti på en av de mest synlige veggene på Alta ungdomsskole i Vest-Finnmark.

Alta kommune ønsket å pynte opp skolen til skolestart, og resultatet har vakt stor oppmerksomhet.

Forbipasserende stopper opp, og flere stiller spørsmål til kunstner Anders Sunna som sprayer maling på veggen.

– Hva er det hun holder i handa? spør en kvinne som går forbi.

– Det er en kulturbombe, slår kunstneren fast.

Skaper debatt med kunsten

Anders Sunna

Kunstneren Anders Sunna fra Nord-Sverige skaper debatt med sine kunstverk, og hadde regnet med at graffitien på skoleveggen også ville bli diskutert.

Foto: Anita Føleide / NRK

Kunstner Anders Sunna fra Sverige har skapt debatt med kunsten sin. Hans tidligere verk har blitt kalt militant og politisk.

Nå har diskusjonen blusset opp igjen med graffitien på skoleveggen som blant annet viser en rype med et bombebelte.

– Man skal vekke folk, få dem til å tenke etter hvordan man behandler naturen og dyrene, sier Sunna om hvorfor han har valgt motivet.

Kunstneren sier man kan se på kunsten som en advarsel, og viser til debatten rundt samers rettigheter.

– Man kan ta hvilken folkegruppe som helst, som blir trykket ned for mye. Til slutt kan det gå ille, og det er det man må tenke på – at man kan ikke bare fortsette å trykke dem ned. En dag kommer noe ut.

Graffiti
Foto: Mads Suhr Pettersen

– Jeg er rystet

Rut Olsen

– Jeg er dypt rystet at man lager noe slikt rett opp i ansiktet på barn, sier Rut Olsen fra Alta Frp om graffitien som nå preger Alta ungdomsskole.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Det er kommunen selv som har bestilt og betalt for kunstverket, men ikke alle er like begeistret over den samiske protestkunsten som skal møte elevene ved skolestart neste uke.

– Jeg er dypt rystet at man lager noe slikt rett opp i ansiktet på barn, sier Rut Olsen fra Alta Frp.

– Det er en ungdomsskole med barn fra 7. til 10. klasse. Med mye av det som man ser på bildet, blant annet en rype med dynamitt på seg, så tenker jeg at verden er så grusom i dag at slike ting skal vi ikke gni inn i ansiktet på barn, sier Olsen.

Norway - I'm your father

Flere av verkene til Anders Sunna blander samiske symboler med våpen og kritiserer den svenske, finske og norske statens behandling av samene. Dette bildet heter 'Norway - I`m your father'.

Foto: Anders Sunna

Gatekunst til debatt

Gatekunst har skapt debatter i flere byer rundt om i landet.

I mars dukket det opp et malt bilde på veggen under Smørsbroen i Bergen, til stor glede for forbipasserende.

Men verket ble malt over av Statens vegvesen, og det ble diskusjon om gatekunst skulle prege veggene i byen.

Hva som skjer med graffitien i Alta, er ennå uklart.

gatekunst

BORTE: Kunstverket «Awakening» av en baby som er i ferd med å våkne, er nå fjernet av Statens vegvesen. Kunstneren bak går under navnet AFK.

Foto: NRK

– Dette er bra kunst

Tor Helge Reinsnes Moen

Alta kommune og leder for kultur, Tor Helge Reinsnes Moen har bestilt og betalt for å få graffiti på skoleveggen. Nå er det derimot flere som synes motivet ikke passer seg på en skole.

Foto: Gyda K. Hesla

Mens debatten går, får kunsten på skoleveggen i Alta også positive reaksjoner. Lederen for kultur i kommunen mener verket er en mulighet for elevene.

– Når jeg ser det tar form og hører debatten begynner å gå, tenker jeg at dette er en fantastisk mulighet for lærerne å kjøre prosjekter og diskusjoner på skolen, sier Tor Helge Reinsnes Moen.

– Så er det en side til. Dette er i utgangspunktet ikke et vakkert bygg, men nå ble det fint! legger han til.