Hopp til innhold

Samisk blogger hetses

Samiske Lill Tove Veimæl (32) mener hetsen av samer i Tromsø er blitt så sterk at hun knapt orker å bli boende.

Samisk språklov

Lill Tove Veimæl og Ande Somby ser på nettdebatter der samer omtales negativt.

Foto: NRK

Søknaden om å innlemme Tromsø kommune i forvaltningsområdet for samisk språk har engasjert mange.

Ikke alle har holdt seg til saklige argumenter, og det har blant annet ført til at enkelte redaktører har valgt å stenge sine nettsider for debatt i saker som angår samiske spørsmål.

Da de borgerlige vant valget i Tromsø i høst, har de besluttet å trekke søknaden . Det har fått hetsen til å blusse opp igjen.

Veimæl, som opprinnelig er fra Karasjok, har valgt å starte en blogg for å få ut frustrasjonen over det hun opplever som hets av samer i Tromsø.

– Bloggen er en terapeutisk måte å få ut litt galle på, sier Veimæl til NRK.

Og responsen har vært overveldende, skal vi tro bloggeren.

– Drittlei

Lill Tove Veimæl

Hadde det ikke vært for at jeg fortsatt har noen år igjen av studiene ville jeg virkelig vurdert å flytte herfra, for det er en grense for hvor mye motstand man klarer, skriver Lill Tove Veimæl på sin blogg.

Foto: NRK

«Kjære, Tromsø. Kjære alle dere som påberoper dere meninger om samer og samiske forhold uten å ha kunnskapen dere trenger for å mene noe så bastant som dere gjør. Dere skal vite en ting: jeg er drittlei dere. Jeg er drittlei av å møte konstant motstand på grunn av bakgrunnen min. Jeg er drittlei av å hele tiden måtte forsvare kulturen min, forsvare de tiltak som iverksettes for å redde og bevare et truet språk og jeg er drittlei av å diskutere med mennesker som kun er opptatte av å bekrefte sine fordommer og ikke med å utvide kunnskapshorisonten sin. Jeg er rett og slett drittlei.»

Slik begynner Lill Tove Veimæls blogginnlegg.

– Fra debatten startet og fram til nå, er det som om jeg har nådd et metningspunkt. Derfor valgte jeg å få ut frustrasjonen, sier hun.

– Det første det nye byrådet gjør, er å stoppe prosessen, og så blir det en ny debatt rundt det. Det er sårt at prosessen er stoppet, men alt rundt er også belastende. Den byen jeg er så glad i, ikke lenger er samme by, sier Veimæl.

Mer hets

Førsteamanuensis Ande Somby ved Universitetet i Tromsø sier også han har opplevd et hat som har vokst i takt med debatten og språkforvaltningsområdet.

– Jeg har i mange sammenhenger med mikrofon foran meg sagt at «Tromsø is great, it's a wonderful city». Men da forslaget om å innlemme Tromsø ble fremmet, ble masse hat og dårlig energi virvlet opp, sier han.

En studie fra UiT viser at samer opplever ti ganger så mye hets som andre. Somby frykter denne saken vil vare lenge.

– Dette blir Tromsøs Alta-sak. Den berører så mange sentrale verdier, sier han.

Somby håper likevel det kan komme noe godt ut av debatten.

– Vi har alle lært at det er noe råttent i byen Tromsø. Vi kan ta tak i hvordan vi snakker om og til hverandre, sier han.