Presidentkandidat føler seg mistenkeliggjort av politiet:– Telefonen var et gufs fra fortiden

Hun kan bli den neste sametingspresidenten og reagerer på at politiet ringer henne for å få navn på aksjonistene i Repparfjorden. Politiet bekrefter at de kartlegger hvor store demonstrasjonene mot gruvedriften kan bli.

Sametingsråd Silje Karine Muotka.

Sametingsråd og presidentkandidat for Norske Samers Riksforbund (NSR), Silje Karine Muotka, føler seg støtt etter å ha blitt kontaktet av politiet.

Foto: Ann Marita Eriksen / NRK

Sametingsråd og presidentkandidat for Norske Samers Riksforbund (NSR), Silje Karine Muotka, ble nylig oppringt av politiets etterretningsseksjon i Finnmark.

– De ønsket å vite om jeg hadde oversikt over antallet mennesker i Repparfjorden, telefonnumre og andre typer opplysninger, sier Muotka.

Muotka sier hun sitter igjen med en følelse at hun blir oppfattet som en trussel i forbindelse med aksjonen mot gruvedrift i Repparfjord i Kvalsund i Finnmark.

– Et gufs fra fortiden

Her har situasjonen tilspisset seg den siste uka, og mange venter bare på at politiet skal rykke inn og fjerne aksjonistene.

– Jeg opplevde at de hadde en tanke om at jeg har en sentral rolle i å organisere det som skjer på Markopneset, sier Muotka.

Hun medgir at tankene umiddelbart gikk til den utstrakte overvåkingen av samiske aktivister under Alta-saken for 40 år siden.

– Med den forhistorien var telefonen fra politiet et gufs fra fortiden, sier hun.

– Det har vært en stående vits siden jeg startet med organisasjonslivet for 30 år siden at «dette blir mellom meg og deg og overvåkinga».

Muotka mener at altfor mange i samiske organisasjoner har blitt overvåket opp gjennom årene.

– Da tenker jeg at i 2021 er det kjempeviktig å være litt sensitiv overfor dette.

Muotka vedgår at telefonsamtalen slo henne ut, selv om hun ikke kan vite med sikkerhet hvorfor akkurat hun ble kontaktet.

– Det er vanskelig å spekulere i motiv, men det er nedslående å bli oppfattet som en trussel når jeg tross alt jobber samvittighetsfullt etter regelverket og har gjort det i 15 år i all offentlighet, sier den profilerte sametingspolitikeren.

Demonstrantene i Repparfjorden i Finnmark lar seg ikke true av trusler om verken søksmål eller politi.

Demonstrantene i Repparfjorden i Finnmark sier de ikke lar seg true av trusler om verken søksmål eller politi.

Foto: Jonas Løken Estenstad / NRK

Politiet kartlegger hvor stor aksjonen kan bli

Politistasjonssjef i Hammerfest, Tommy Flåten, svarer på vegne av politiet at de beklager dersom samlingsråd Muotka føler seg støtt av telefonsamtalen.

– Jeg vet faktisk ikke hvorfor akkurat Muotka ble oppringt, men vi beklager det dersom hun opplevde det som ubehagelig, sier Flåten.

Tommy Flåten

Sjef ved politistasjonen i Hammerfest Tommy Flåten beklager dersom Silje Muotka opplevde samtalen med politiet som ubehagelig.

Foto: Anders Stang Lund / Politiet

Han sier at politiet i forbindelse med aksjonen i Repparfjord har ringt rundt til ulike miljøer og organisasjoner for å kartlegge hvor stor en aksjon kan bli.

Dette av sikkerhetsmessige hensyn og av hensyn til hvor sterkt rustet politiet må være.

– Dette er noe vi gjør i flere sammenhenger. Hvis Silje Muotka føler at dette ikke var greit, anbefaler jeg henne å levere en klage, sier han.

– Ble samtalen tatt opp?

– Nei, sier Flåten.

Hvorfor ringe henne

Om telefonsamtalen sier Silje Muotka at politiet blant annet spurte om hun visste hvor mange som ville komme til å demonstrere i Repparfjord.

– Det gikk ganske langt ut i samtalen før det kom frem at de hadde aksjonistenes sikkerhet for øyet. Dette burde de gjort tydelig helt fra starten, sier Muotka.

Hun synes det er spesielt å ringe henne, og ikke leirledelsen i Repparfjord, for denne type informasjon.

Gina Gylver håper ikke å være nødt til og finne potta med gull i enden av regnbuen.

Gruva i Repparfjord er godkjent og vedtatt. Arbeidet skulle startet i sommer, men er altså foreløpig stoppet av aksjonister.

Foto: Jonas Løken Estenstad / NRK

Skjønner assosiasjonen

Politiet ønsket også å vite om hun hadde vært ved aksjonsstedet, noe hun bekreftet. Videre forklarte Muotka seg om NSR sin rolle.

– Jeg har selv vært til stede under en debatt der, og jeg vært innom leiren og drukket kaffe. Pluss at jeg var innom en dag da jeg hadde et intervju med utenlandske journalister, sier Muotka.

– Når det gjelder NSR, så har de et eget styre, og jeg har ikke sett at de på noe vis har oppfordret folk til å dra å demonstrere. Men jeg har sett via sosiale medier at enkeltmedlemmer har vært der ute.

Hun kan likevel skjønne at hennes navn kan assosieres med Repparfjord-saken, ettersom det har vært et av hennes saksområder på Sametinget.

– Men jeg har en helt klar myndighetsrolle, sier hun.

Også Natur og Ungdom har blitt kontaktet av politiet med spørsmål om aksjonen.

Therese Hugstmyr Woie

Leder i Natur og Ungdom, Therese Hugstmyr Woie, sier at de har hatt mye med politiet å gjøre i sommer.

Foto: Jannicke Totland

– Vi har hatt en kontaktperson i politiet helt siden tidlig i sommer, og dette har vært veldig ryddig. De har spurt en del om hvor mange vi vil komme til å være der og slike ting, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom.

– Kystfiskarlaget, Greenpeace og Naturvernforbundet har også blitt kontaktet av etterretningen i Hammerfest politidistrikt og spurt om de vil sende aksjonister til Repparfjord, sier Woie.

Hun har forståelse for at politiet vil kartlegge omfanget av aksjonen.

Men det som er problematisk med den ringerunden, er at de tror det er organisasjoner som sitter og trekker i tråder, mer enn det vi gjør, sier Woie.