Skaffer seg hemmelig telefonnummer

I Tromsø kvier samer seg for å gå i kofte og får hemmelig telefonnummer for å unngå hets.

Sameflagget
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Hanne Svinsås Magga

Hanne Svinsås Magga, same i Tromsø.

Foto: Tromsø sameforening

Årsaken er temperaturen som har oppstått i kjølvannet av Byrådet i Tromsø sin behandling av søknaden om Tromsø skal bli en del av Samisk språkområde.

I valgkampen var tilbaketrekking av søknaden en av sakene de borgerlige fokuserte på, blant annet gjennom annonsering.

Samtidig har både aviser, og særlig nettaviser, vært fulle av innlegg – hovedsakelig av motstanderne. Ikke sjelden med en svært skarp tone.

Sjikane

Det første de borgerlige valgte å gjøre da de kom til makta, var forrige uke å trekke søknaden om å innlemme Tromsø i samisk språkområde .

Temperaturen i debatten har likevel ikke lagt seg.

Tromsø-same Hanne Svinsås Magga (41) har bodd 20 år i Tromsø og forteller at hun nå opplever å bli sjikanert.

– Jeg har fått en god del reaksjoner. En del hyggelige, men også svært ubehagelige meldinger på min mobil. De ytrer et ønske om at det er på tide at vi ble fjerna på samme måte som forslaget, sier Magga.

Hun deltok selv i debatten, men sier at hun og flere andre samer opplevde den som så ubehagelig at hun valgte å trekke seg fra debatten.

Usannheter ga skarpere fronter

Kristoffer Kanestrøm

Fra valgkampmateriellet til de borgerlige i Tromsø.

Foto: Promo

Svinsås Magga mener ordbruken i debatten har vært ødeleggende for selvfølelsen til mange samer. Selv unngår hun å gå i kofte på kveldstid.

– I sum er det så mye negativitet at jeg ikke orker utsette meg for det. Jeg får kommentarer som «har du pult mange rein?», og folk tar på en, sier hun.

Magga mener de borgelige med Høyre, Frp og Venstre skapte unødvendige harde fronter med å komme med feilinformasjon om kostnadene ved språkloven. I tillegg til at de hevdet at alle kommunalt ansatte måtte lære samisk.

Dette tok hun også opp på Facebook:

– Venstre sin førstekandidat (Jonas Stein Eilertsen, red.anm.) hadde fire dager før valget ikke lest hva som står skrevet på regjeringens sider om samisk språkområde. Høyre sine folk på stand like så. Likevel gikk de til valg på å være mot samisk språklov.

Har skaffet seg hemmelig nummer

Kommunestyrerepresentant for SV, Ingrid Marie Kielland, sier samer har skaffet seg hemmelig telefonnummer for å slippe sjikanerende henvendelser fra folk.

– Flere har opplevd å få telefoner de oppfatter som sjikane fra folk som har plukket dem ut på grunn av etternavnet, sier Kielland.

Hun mener debatten rundt samisk språkområde har tydeliggjort meninger som allerede eksisterte i samfunnet.

– Det er viktig at de kommer fram i lyset, så vi kan si at vi ikke ønsker å ha det sånn, sier hun.

Fremhever det samiske

For noen samer i Tromsø har debatten ført til et behov for å fremheve det samiske.

Hilde Pedersen har begynt å ta i bruk den samiske ponchoen, luhkkaen når hun handler eller går på kafé i sentrum. Hun oppfordrer flere til å gjøre det samme.

– Det er blitt min lille greie. Som jeg skrev på Facebook: Folk får bare venne seg til det, sier Pedersen.