Hopp til innhold

Saksøker staten for oljeboring i Arktis

Greenpeace og Natur og Ungdom har besluttet å saksøke staten for å stanse ny oljeboring i Arktis. Samtidig jakter oljeselskapene det som kan være enorme oljemengder i nord.

Saksøker staten

Fra venstre: Natur og Ungdoms leder Ingrid Skjoldvær, leder Truls Gulowsen i Greenpeace, advokat Chathrine Hambro, forfatter Jostein Gaarder og klimaforsker og aktivist, James Hansen

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Miljøorganisasjonene mener utlysningene i 23. konsesjonsrunde som åpner nye områder i Barentshavet for olje- og gassvirksomhet, er i strid med Grunnlovens paragraf 112. Den såkalte miljøparagrafen slår fast at staten skal verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner.

Borekampanje

Dette er kartet over nye leteområder i nord, og viser Statoils planer for leteboring neste år. En leteboring Greenpeace og Natur og Ungdom vil stanse.

Foto: Statoil

Greenpeace og Natur og Ungdom mener utlysningene også er i strid med Parisavtalen som sier at alle land skal forplikte seg for å begrense global oppvarming til 1,5 grader.

Nye tildelinger er årsaken

Truls Gulowsen

Greenpeace-leder Truls Gulowsen

Foto: Greenpeace Norge

– Ved å tildele de nye leteområdene i Barentshavet vil vi aldri klare å stabilisere klimaet innafor de rammene i paris-avtalen, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

– Regjeringen lytter ikke til fornuft, og derfor tar vi regjeringen til retten, sier Gullowsen.

Han viser til at det i Grunnlovens paragraf 112 blant annet står følgende:

"Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.

Borgerne har rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand og om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen, slik at de kan ivareta den rett de har etter foregående ledd.

Statens myndigheter skal iverksette tiltak som gjennomfører disse grunnsetninger."

Leteboring

Klimaet vil aldri kunne stabiliseres dersom det bores etter mer olje i nord, mener miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Advokat Chatrine Hambro skal føre saken i retten.

– Vi mener grunnlaget for saken er godt, men det er jo ingen relevant presedens. Vi ser imidlertid fram til å presentere argumentene, sier hun.

Forfatter Jostein Gaarder er og engasjert i saken, og sammenligner oljeutvinning med nedhuggingen av regnskog.

– Begge deler ødelegger jo for et globalt klima, sier han.

Stor interesse i nord

De nye oljefeltene ble tildelt i 23. konsesjonsrunde i vår, og inneholder blant annet leteområder langt nord og inn mot den norsk-russiske delelinja i Barentshavet.

Statoil er et av selskapene som har planer om å gjennomføre leteboringer i disse områdene, og har stor tro på at det kan finnes enorme mengder olje i disse områdene.

For kort tid siden fortalte letesjef i den norske avdelingen av det kuwaitiske oljeselskapet Kufpec at ny teknologi har avdekket mulighetene for enorme oljefunn lengst nord

Flere nyheter fra Troms og Finnmark