Rykter om nytt stort oljefunn i Barentshavet

Nå venter bransjen i spenning på en mulig bekreftelse.

Oljerigg

Feltet ligger ved siden av Johan Castberg-feltet i Barentshavet, og eventuelle funn kan ha betydning for åpningen av Johan Castberg.

Foto: Erik Thorberg / Scanpix

Bare en drøy uke etter offentliggjøringen av to oljefunn går det nå sterke rykter om et nytt funn i Barentshavet ikke langt unna Johan Castberg-feltet.

Nå venter bransjen i spenning på en mulig bekreftelse. Og dersom ryktene stemmer kan det ha stor betydning for ilandføring av olje i Nordkapp.

– Det er stor spenning rundt det. Det får positive konsekvenser om de finner olje der, så det er nok mange som følger spent med på de neste brønnene rundt Johan Castberg, sier Kjell Giæver, som er daglig leder i leverandørnettverket Petro Arctic.

Wisting Central

Iskrystall ligger like nord for Johan Castberg-feltet.

Foto: Statoil

Spekulerer i Iskrystall

Allerede spekulerer flere nettsteder, som omtaler oljevirksomheten, om et mulig stort funn i området som heter Iskrystall.

Dette er en av tre leiteområder rundt Johan Castberg-feltet som det knyttes stor spenning til

– Man har gått ut offentlig og sagt at man ønsker å finne mer olje og at det vil være positivt for en ilandføring, sier han.

Leteboringen i Iskrystall-feltet er en av fire boringer som er avgjørende for lønnsomheten i Johan Castberg-prosjektet.

Tidligere har leteboringen i Nunatak-feltet vist at funnene der ikke er drivverdige.

Har stor betydning

Det er dette området i Barentshavet som har størst betydning for aktivitet på land på kort sikt.

– Det er dette som har kommet lengst i planlegging- og utbyggingsfasen, mens de andre områdene ligger fram i tid, sier Giæver.

Det er Statoil som er operatør på Iskrystall, med Eni Norge og Petoro som partnere. En melding om funn er det Oljedirektoratet som har ansvar for å offentliggjøre.

De kommenterer så langt ikke spekulasjonene.