Hopp til innhold

Rydder opp båtvrak og søppel fra havbunnen: – Søpla har tatt helt overhånd

Fisker og gründer Svein Vegar Lyder har i lang tid irritert seg over båtvrak og annet søppel som ligger langs norskekysten. Han vil at flere skal gjøre som ham.

På Veidnes i Lebesby kommune har Svein Vegard Lyder ryddet havbunnen på eget initiativ, på bildet heiser han og dugnadsgjengen opp en gammel båt fra havna.

Med kran og maskiner har Svein Vegar Lyder og dugnadsgjengen på Veidnes i sommer jobbet med å heise opp flere båtvrak fra havbunnen i bygda.

Foto: Privat

CO₂ i atmosfæren
420,5 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

– Jeg ser så mye søppel når jeg dykker, hadde man sett på Finnmarksvidda det vi ser under vann så hadde det vært unntakstilstand.

Det sier Svein Vegar Lyder som den siste tiden har ryddet fem båtvrak, rester fra båter og skrot fra havbunnen i bygda Veidnes i Lebesby kommune.

Svein Lyder

Svein Vegar Lyder sier kommunen eller staten må på banen og gi midler og tilrettelegge for slik rydding, han mener man må få på plass løsninger for å håndtere båtvrak og søppel langs kysten.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Med dykkermaske gjør Lyder, sønnene og hans fiskervenner en innsats for at bygda skal bli mer trivelig og for å rense forsøpla havneområder. Fisker og hjelper Lars Tolnes stusser over hvorfor dette ikke er gjort før.

– Vrakene stikker opp fra havet, det kan jo skade andre båter.

Les også Båtvrak ligger strødd langs kysten – ønsker nytt småbåtregister for å rydde opp

Båtvrak langs Oslofjorden - Oslofjordens friluftsråd

Gamle synder kommer til syne

I det siste har Lyder bekymret seg over den økte mengden søppel på havbunnen som stammer fra sine egne tidligere prosjekter og fra lokalbefolkningen.

Han mener det må gjøres flere slike opprydningsprosjekter for få ryddet opp langs kysten.

– Søpla har tatt helt overhånd, det er så mye plast i havet.

Svein Vegard Lyder heiser båtvrak opp av sjøen og rydder havbunnen på eget initiativ og etterlyser tiltak og økonomisk støtte til flere slike prosjekter.

Slik ser det ut når båtvrakene heises opp på land for å bli demontert og kastet.

Den aktive fiskeren forteller at det var en trend å kaste søppel og skrot på havet og sier man ser konsekvensene av det i dag, men skryter av at folk er blitt flinkere med årene.

– Folk er blitt grønnere med årene, det er positivt fordi man vil jo at den nye generasjonen skal fortsette å høste av havet slik vi gjør i dag.

Når det gjelder havneområdet på Veidnes, ønsker ikke Lebesby kommune å kommentere saken. De spiller ballen videre til Nordkappregionen havn IKS, som igjen spiller ballen tilbake igjen til kommunen.

– Dette er noe vi jobber med

Statssekretær Kjersti Bjørnstad i Klima- og miljødepartementet sier slike tiltak er positivt for Kyst-Norge og at det gis tilskudd til slike prosjekter.

Pressebilde av Statssekretær Kjersti Bjørnstad i Klima og Miljødepartementet.

POSITIV TIL SLIKE TILTAK LOKALT: Statssekretær Kjersti Bjørnstad, i klima og miljødepartementet sier slike tiltak er positivt for kyst Norge og at det gis tilskudd til slike prosjekter.

Foto: TROND ISAKSEN

– Dette er noe vi jobber med å bekjempe regionalt, nasjonalt og globalt. I 2017 innførte vi en panteordning på båter, slik at personer kan registrere sin gamle båt via en app og få overført tusen kroner for den.

– I tillegg gir vi støtte til renovasjonsselskaper for håndtering av avfallet, men hva kommunene selv gjør og hvor stort omfanget er har ikke vi tall på, det må kommunene selv svare på.

Les også Vil unngå gamle båtvrak

Båtvrak

Oppfordrer flere til å starte rydding

Lyder har lyst å utvide ryddeområdet til andre steder i Finnmark, og oppfordrer flere til å gjøre det samme, han mener selv det bare er stå-på-vilje som skal til.

– Bare gjør det, mange tror at bare fordi man er fisker så kan man ikke, men det er ikke hjerneforskning og behovet er der.

– Man får gjort noe annet enn å bare sitte på kontoret, jeg er jo fisker så dette blir som en liten ferie for meg.