Russland vil fjerne visum til Norge

– Vi håper Norge vil være med å diskutere visumfrihet for alle russere og nordmenn, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Sergej Lavrov og Jonas Gahr Støre

Sergej Lavrov og Jonas Gahr Støre undertegnet en grenseboeravtale tirsdag.

Foto: NRK

Lavrov kom med uttalelsen da han og utenriksminister Jonas Gahr Støre undertegnet grenseboeravtalen i Oslo i dag tirsdag.

Avtalen mellom Norge og Russland som nå er undertegnet, gir innbyggerne i grenseområdene mellom de to landene mulighet for å reise inn i nabolandet uten visum.

Historisk avtale

Støre sier at denne avtalen er historisk.

– Dette er et lite skritt som fører til en stor bevegelse. Det viser at vi kan se for oss en framtid uten visa. Det vil være aller best, men dit er vi ikke kommet. Nå gjør vi det lettere for folk å reise på tvers av grensen i nord, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Grensesamarbeidet Schengen, som Norge er en del av, har helt siden Sovjetunionen ble oppløst hatt et eget jernteppe mot Russland. De lovløse tilstandene i Russland på begynnelsen av 1990-tallet er imidlertid nå over. Og da kan man begynne å løsne på kravet om visum.

Vil ha full visumfrihet

Nå møter Schengen-landene Russland med å slå en første liten kile i jernteppet. Den skjer i nord, og det er Norge som er først ute.

Men russerne vil ha mer. Det sier utenriksminister Sergej Lavrov.

– Jeg håper Norge vil være med å diskutere full visumfrihet for alle innbyggerne i Russland og i Norge, og ikke bare i grenseområdene, sier Lavrov til NRK.

Den nye avtalen er en prøveordning. Og går det bra så er Schengen-landene og Europa villige til å diskutere full visumfrihet.

– Det er avhengig av en større europeisk kabal. Men jeg tror vi må bygge den tilliten og de kontrollsystemer som gjør det trygt, avslutter Støre.

Skal sikre fri flyt av arbeidskraft

Avtalen kan sikre at 40.000 russere fritt kan reise til Sør-Varanger kommune, mens 9000 av innbyggerne i den norske grensekommunen på samme måte kan reise inn i Russland.

På russisk side vil dette omfatte Nikel, Petsjenga og Zapoljarny. På norsk side blir Kirkenes og nærområdene omfattet.

Hensikten med grenseboerbeviset er blant annet å sikre fri utveksling av arbeidskraft mellom Norge og Russland.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo