Hopp til innhold

Russland utviser flyktninger for å forhindre retur

En rekke av flykningene som tirsdag kom til Storskog grensestasjon er utvist fra Russland, og har fått fem års innreiseforbud. Det overrasker ikke politimesteren i Øst-Finnmark.

Storskog

Flyktninger som kom til Storskog grensestasjon tirsdag forteller at de fikk beskjed på russisk side at de ville bli utvist fra Russland og dermed ikke kan reise tilbake igjen før det er gått fem år.

Foto: Silja Arvola / NRK

Det kan bli vanskelig å sende tilbake alle asylsøkere med oppholdstillatelse i Russland. I dag begynte nemlig russiske myndigheter å utvise asylsøkere før de forlot landet.

Dette skjedde kort tid etter at justisminister Anders Anundsen offentliggjorde Norges nye returinstruks.

Anundsen kom med en instruks til UDI om å sende tilbake alle asylsøkerne med oppholdstillatelse i Russland. Det samme gjelder også de som kommer til Norge med turistvisum.

NRK har snakket med flere av flyktningene som kom over Storskog i dag. Ingen ville stå frem med navn og ansikt i frykt for represalier fra hjemlandet. Men flyktningene forteller at de fikk beskjed på russisk side at de ville bli utvist fra Russland og at de dermed ikke kan reise tilbake igjen før det er gått fem år.

Dette kan tyde på at det er Russland sitt svar på den norske returpolitikken. Utvisningsvedtaket setter en effektiv stopp for retur fra Norge.

Anders Anundsen

Anders Anundsen på Storskog grensestasjon tirsdag, hvor han presenterte den nye returinstruksen til regjeringen.

Foto: Silja Arvola / NRK

Ingen overraskelse

Politimester i Øst-Finnmark, Ellen Katrine Hætta er ikke overrasket.

Ellen Katrine Hætta

Politimester i Øst-Finnmark, Ellen Katrine Hætta er ikke overrasket over at russerne nå utviser asylsøkere før de forlater Russland.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Russland har alltid gjort tilpasninger etter hva vi på norsk side har gjort. Hvis de ser at det er fare for at det kommer folk i retur som de ikke ønsker å ha tilbake så vil de naturlig nok også verne om sitt territorium.

– Så du er ikke overrasket?

– Nei, det er jeg ikke.

Anundsen sier han står fast på hurtig returnering og forventer at russerne holder seg til gjeldende returavtale.

– Vi må ha en dialog med russerne og fortelle vårt syn på returavtalen, og jeg er overbevist om at de er villig til å stå ved den avtalen vi har inngikk i 2007. Noe annet vil overraske meg stort, sa Anundsen.

Justisministeren har i dag vært i Sør-Varanger for å blant annet inspiserte Vestleiren militærleir utenfor Kirkenes som nå skal gjøres om til transittmottak.