Hopp til innhold

Russland satser stort på lakseoppdrett på land

Det er fem år siden importforbudet mot norsk laks ble innført i Russland. Nå «gror» russerne egen laks og bygger svære lakseoppdrettsanlegg langt fra sjøen.

Lakseoppdrett

Russland pleide å være det største enkeltmarkedet for eksport av norsk laks.

Foto: Henning Bagger / NRK

Landbasert lakseoppdrett er en voksende trend i hele verden.

USA, Kina og Japan har oppdrettsprosjekter på gang, men det satses stort nærmere også, nemlig i Russland – landet som pleide å være Norges største enkeltmarked for lakseeksport.

– Det har kommet flere prosjekter for landbasert oppdrett i Russland, sier forretningsutvikler Christen Andre Mordal. Han jobber for Akva Group, utstyrsleverandøren til oppdrettsnæringen.

Video Stig Juelsen steker laks og har ramsløk sammen med agurken

Laks til middag er i utgangspunktet like populært i Russland som i Norge.

Foto: Nyhetsspiller

Som svar på vestlige sanksjoner, innførte Russland importforbud på norsk fisk og en del andre varer i august 2014. Tidligere kjøpte russerne cirka 100.000 tonn norsk laks årlig.

Norsk Sjømatråd antar at laksenæringen har tapt 20 milliarder kroner på utestengelsen, skrev E24 i januar, og russiske lommebøker har også fått merke den.

– Det er klart tilgangen på laks har minket i Russland, men vi ser at de nå får fersk laks fra Færøyene. Dessuten har russerne brukt mye ressurser på å bygge opp egen produksjon i Murmansk og de har spennende planer fremover, sier Mordal.

Fisk

Russian Aquaculture produserer rundt 18.000 tonn med laks og ørret på Kolahalvøya.

Foto: Petter Strøm / NRK

Produserer i nye regioner

Nordlys skrev i 2006 om Russlands eneste lakseoppdrett med 14 ansatte. I dag er situasjonen i nabolandet veldig annerledes. Russlands fiskeridirektorat, Rosrybolovstvo, planlegger å triple landets lakseoppdrett innen 2030.

– Vi regner med å produsere minst 185.000 tonn, sa direktoratets talsperson, Ksenija Timakova, til IntraFish i vår.

Det satses på landbasert oppdrett i fylkene Leningrad, Moskva og Kaliningrad, og nå også i regioner som ikke har naturlig tilgang på saltvann.

– Det er snakk om et prosjekt som startes i Vologda, veldig langt fra naturlige saltvannskilder, og det blir spennende å følge det, sier Mordal i Akva Group.

Anlegget skal stå ferdig allerede neste år. Produksjonsvolumet skal være 2.500 tonn laks, som blir mer enn det nye landbaserte anlegget i Fredrikstad har.

Lakseanlegg på land

På industriområdet Øra i Fredrikstad er det bygd opp to store basseng til 100.000 smålaks som skal bli over tusen tonn matfisk.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Fortsatt aktuelt med salg

Selv om russere satser stort på egen oppdrettslaks, mener Sjømat Norge at Russland fremdeles vil være et aktuelt land å handle med.

– Russland vil alltid være et spennende land å eksportere sjømat til. Vi må huske at vi solgte nærmere 100.000 tonn til russerne da det var mulig, sier Øyvind Haram fra Sjømat Norge.

Russerne elsker kanskje fisk, men det ser ikke ut til at importforbudet på vestlig mat blir opphevet med det første.

For noen dager siden ble to fly fra Norge med omtrent 180 tonn laks om bord stoppet i Moskva og tvangsreturnert til Gardermoen, melder iLaks.

Fraktflyene skulle egentlig til Asia, men den norske laksen fikk problemer med russiske myndigheter på mellomlandingen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark