Hopp til innhold

Stor smitteøkning i Murmansk: – Håper grensa forblir stengt

I Murmansk har antall daglige smittetilfeller mer enn doblet seg den siste måneden. Russiske William Sjøstrand i Kirkenes mener Norge ikke må åpne grensa med det første.

Korona i Russland

Det har blitt gjennomført over 190.000 tester i Murmansk fylke siden utbruddet av koronaviruset.

Foto: Murmansk Fylke

Antall koronasmittede i Russland er fortsatt høyt. Bare det siste døgnet er det registrert 124 dødsfall og 6234 tilfeller i landet.

162 av de nye tilfellene er registrert i Murmansk Oblast, fylket som grenser til Øst-Finnmark.

Den siste måneden har det blitt registrert stadig flere smittetilfeller i dette området.

Siden 7. juli har trenden vært mellom 150 og 200 nye tilfeller daglig – i motsetning til mellom 30–50 i begynnelsen av juni.

Det er usikkert hva som er årsaken til den kraftige økningen. Guvernøren i Murmansk, Andrej Chibis, uttalte nylig at han mente hovedgrunnene var smittespredning blant familiemedlemmer, og at folk har vært mer ute i det fine været.

Flere har imidlertid reagert på at det ble avholdt en folkeavstemning midt i koronapandemien. Også seiersparaden for å markere 75-årsdagen for slutten av andre verdenskrig har høstet kritikk, men den oppfatningen deler ikke guvernøren.

Andrej Tsjibis, guvernøren i Murmansk

Andrej Chibis, guvernør i Murmansk, under et besøk på en byggeplass i Belokamenka. Over én fjerdedel av de smittede i fylket har kommet herfra, men de siste ukene har smitten blomstret mange steder.

Foto: MURMANSK FYLKE

– Håper ikke grensa åpner i år

Rett før Norge stengte ned 12. mars, passerte mellom 250 og 500 personer daglig grensa fra russisk side.

Siden den tid har det vært lite aktivitet på Storskog grensestasjon – både inn og ut av Norge. Sjømenn står for majoriteten av grensepasseringene, og de aller fleste dagene er det under 10 personer som krysser grensa.

Den norske grensa er stengt for utlendinger uten oppholdstillatelse, men åpen for nordmenn og utlendinger med gyldig oppholdstillatelse.

Storskog grenseovergang

Det har vært lite trafikk over Storskog grensestasjon de siste ukene. For tiden er grenseovergangen kun åpen tre timer hver dag. Personer uten statsborgerskap eller oppholdstillatelse får ikke krysse grensa inn til Norge.

Foto: Cornelius Poppe / COP

I grensekommunen Sør-Varanger i Finnmark er det mange russere som savner besøk fra familie og venner.

En av dem er russiske William Sjøstrand, som har bodd i Kirkenes i nesten 25 år.

– Jeg synes man må holde grensa stengt så lenge det trengs, sier Sjøstrand.

Han mener den ikke bør åpnes med det første til tross for at en stor del av familien og vennekretsen bor i Russland.

Jeg liker ikke at grensa nå er åpen noen timer hver dag. Det er en risiko for oss som bor her.

William Sjøstrand

William Sjøstrand er russisk, men har bodd i Norge i nesten 25 år. Dette bildet er tatt i 2015. Han mener grensa bør forbli stengt til smittesituasjonen i hjemlandet er under kontroll.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Usikkert når grensa kan åpnes

Totalt har 12.124 mennesker dødd av koronaviruset i Russland. Av en befolkning på 146 millioner har i underkant av 800.000 blitt smittet.

Smittesituasjonen i Russland er årsaken til at Folkehelseinstituttet foreløpig ikke har anbefalt å åpne grensa som normalt, slik Norge nylig gjorde for store deler av Europa.

Til tross for at det har vært noe nedgang i de russiske smittetallene siden mai, sier Folkehelseinstituttet til NRK at tallene fortsatt er høye.

Verken FHI eller Helse- og omsorgsdepartementet ønsker å si noe om når det kan bli aktuelt å endre reiserådene til nabolandet i øst.

Murmansk

Murmansk er den største byen i Murmansk Oblast. Her bor rundt 300.000 av fylkets 741.500 personer. 3794 av 8105 koronatilfeller kommer herfra.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

– For å åpne grensen må smittesituasjonen være tilfredsstillende, og Russland må oppfylle kriteriene som settes, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H).

I tillegg til kriteriene fra FHI og Helsedirektoratet, forteller Erlandsen at de også avventer hva EU blir enige om.

– Vi må derfor komme tilbake til når det kan bli aktuelt å endre reiserådene, tilføyer hun.

Anne Grethe Erlandsen

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Anne Grethe Erlandsen, sier det er for tidlig å svare på når grensa til Russland kan åpnes som normalt igjen.

Foto: Ola Hana / NRK

Ringvirkninger i Norge

Grenserestriksjonene betyr også tapte inntekter for deler av næringslivet i grensebyen Kirkenes.

Blant dem som påvirkes i størst grad, er Kimek. Ifølge administrerende direktør Greger Mannsverk er 130 av 160 ansatte permittert, inkludert de ansatte som jobber andre steder i landet.

– En åpen grense til Russland er alfa og omega for oss. Det er der vi har flesteparten av våre kunder. Vi håper og tror at ting vil begynne å normalisere seg uti september, men vi må huske at det er en pandemi vi skal ta hensyn til, sier Mannsverk.

Kimek

Kimek er en av bedriftene i Kirkenes som lider av at grensa til Russland er stengt. Store deler av arbeidsstokken er permittert, over fire måneder etter at Norge stengte ned. – Men vi har solid rygg, så vi skal klare oss gjennom dette, sier administrerende direktør Greger Mannsverk.

Foto: Erik Andreassen / NRK

Det er Ann-Kristin Emanuelsen enig i. Hun er butikksjef for Sparkjøp Kirkenes, og anslår at rundt 30 prosent av butikkens omsetning kommer fra russiske kunder.

– På sommeren pleier det ikke å være like mange russere her, men jeg ser for meg at vi kommer til å slite til høsten hvis ikke grensa åpnes. Det er ikke sånn at jeg frykter for butikken ennå, men jeg er ikke veldig optimistisk heller, sier hun.

– Hva håper du på?

– Jeg håper russergrensa åpnes, at koronaen forsvinner og at alle kan leve som før igjen, svarer butikksjefen.

Spareland i Kirkenes

Spareland i Kirkenes er vanligvis et sted mange russere stikker innom på handletur i Kirkenes. Navneskiltet, i likhet med veiskilt i Kirkenes, står både på norsk og russisk.

Foto: Erik Andreassen / NRK

– Viktig med grensekontroll

Fylkeslegen i Troms og Finnmark, Anne Grethe Olsen, understreker viktigheten av grensekontroll.

– Smittefaren er selvsagt absolutt til stede da smitten i Russland øker. Derfor er grensekontroll og overholdelse av karantenebestemmelsene svært viktig, sier Anne Grethe Olsen.

Anne Grethe Olsen, fylkeslegen i Troms og Finnmark

Fylkeslegen i Troms og Finnmark, Anne Grethe Olsen, sier de følger rådene fra FHI. På grensa ved Storskog er det politiet som har kontroll.

Foto: Marius Fiskum / Marius Fiskum

Før Norge åpnet grensene for mange nasjoner 15. juli, bortviste politiet i Troms og Finnmark en rekke personer fra landet. Trolig har disse kommet seg inn gjennom en av grenseovergangene til Finland, som åpnet 15. juni.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark