Russland avviser nordmenn på grensa: «Dritt lei norsk politikk»

Norsk betongprodusent-direktør retter krass kritikk mot norske myndigheter etter at Russland har stengt to grenseoverganger for nordmenn.

Atle Berge i Ølen Betong

KRASS: Direktør Atle Berge i Ølen Betong mener norske myndigheter omgående må sikre at nordmenn kan reise inn i Russland ved alle grenseoverganger.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Når Russland nekter nordmenn å passere over to grenseoverganger i Nord-Finland, viser det at norske myndigheter ikke gjør jobben sin, mener Atle Berge. Han er administrerende direktør i Ølen Betong, som har hatt suksess med etableringen i Murmansk.

Men nå merker både han og andre norske næringslivsledere i Russland at det butter imot, sier Berge til NRK.

Han vil ikke gå konkret inn på eksemplene han hører fra andre, men trekker fram den lukkede grensa som et godt eksempel. Endringen skjedde i april.

– Det er en veldig innskrenkning på reisemulighetene man har. Når du skal reise til Murmansk fra mange steder i Norge er det mye kortere å kjøre via Lotta i Nord-Finland. Skal du sørover, sparer du 25 mil, sier Berge.

Nordmenn som skal til steder lenger sør på Kola får en omvei som er langt større.

Grensestasjoner i Nordvest-Russland

«Dritt lei»

– Det er kanskje en takk for sist. Kontakten her i nord har vært veldig positiv i tidligere år, og oppleves nå å bli verre, sier Berge.

Berge reagerer på at Russland og Finland kom med en avtale om å stenge grensa for andre nasjonaliteter, uten at Norge var hørt.

– Selvfølgelig skulle norske myndigheter fulgt opp dette og stått på for vår mulighet til å operere på en god måte. Nå blir vi betraktet som en flyktning. Det er merkelig at Norge, som har mye grensekontakt i nord, ikke hadde noe de skulle si.

I en epost til generalkonsulatet i Murmansk er han krassere:

«Jeg er dritt lei norsk offentlig politikk som kun gjør en ting, ødelegger for oss som prøver å drive med noe her», skriver Berge.

Raja-Jooseppi, Rádje-Jovsset

FINSK-RUSSISK GRENSE: Grenseovergangen ved Raja-Jooseppi er en av de to som nå er stengt for nordmenn.

Foto: Yle Sápmi

UD: – God kontakt

Hos Utenriksdepartementet ville man i dag ikke stille til intervju. I en epost om saken svarer de ikke på kritikken fra Berge, men viser til at det er Finland og Russland som forvalter sin felles grense.

Den norsk-russiske grensa er fortsatt åpen ved Storskog.

– Det er god kontakt mellom norske og russiske myndigheter om grensesamarbeidet, skriver pressevakt Hilde Steinfeld.

– Tilbakeskritt for samarbeid

Redaktør Thomas Nilsen i The Independent BarentsObserver mener stenginga er et tilbakeskritt for Barentssamarbeidet.

Han setter et stort spørsmålstegn ved begrunnelsen.

– Den offisielle begrunnelsen om at dette er for å stoppe asyltilstrømmingen til Finland stemmer ikke helt med virkeligheten. Asylstrømmen fra Kolahalvøya og inn til finsk Lappland hadde stoppet en måned før den nye regelen kom.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen