Russiske myndigheter mener norsk reaksjon er absurd

Russland mener visestatsminister Dmitrij Rogozin ikke brøt norsk lov da han dro til Svalbard.

Dmitrij Rogozin

Dmitrij Rogozin besøker Svalbard og Nordpolen.

Foto: Twitter

– Den norske reaksjonen på visestatsminister Dmitrij Rogozin er absurd. Rogozin har ikke brutt noen norsk lov, sier Aleksandr Lukasjevitsj i det russiske utenriksdepartementet til nyhetsbyrået RIA Novosti.

Visestatsministeren står på Norges liste over uønskede personer etter at han åpent støttet den russiske annekteringa av Krim.

Ambassadør kalt inn på teppet

Russlands ambassadør til Norge, Viatsjeslav A. Pavlovskij, er kalt inn på teppet i Utenriksdepartementet mandag for å forklare hvorfor Russlands visestatsminister Dmitrij Rogozin ble sendt til Svalbard i helgen.

UD vil ikke opplyse om tidspunktet for møtet, men bekrefter at møtet vil skje i løpet av mandagen.

Utenriksminister Børge Brende (H) varslet søndag at Norge under møtet vil sende et sterk og klart signal til Russland om at det er uakseptabelt å sende visestatsministeren, som står på sanksjonslisten, til Svalbard.

Pavlovskij vil også få spørsmål om hva som var hensikten fra russisk side med besøket.

Dro videre til Nordpolen

Rogozin er erklært ikke ønsket i EU og heller ikke i Norge fordi han har vært en aktiv deltaker i å oppfordre til folkerettsbrudd i Ukraina og på Krim.

Lørdag publiserte Rogozin bilder av seg selv på øya og la ut mer eller mindre hånende utsagn på Twitter.

Laster Twitter-innhold

I UD tror man at Rogozin kom til Svalbard direkte fra Russland med et charterfly før han dro videre til Nordpolen. Svalbard er åpent for alle, og alle kan reise dit, selv uten visum. Norge har imidlertid gitt tydelig beskjed til russiske myndigheter at listeførte personer ikke er ønsket på Svalbard.

Saken har også fått stor oppmerksomhet i Russland.