Hopp til innhold

Russiske mødre frykter barnevernet

Russiske mødre i Norge er redde for norsk barnevern. Det går fram i en rekke reportasjer i russiske medier.

Mor og barn

Russiske mødre i Norge er redde for å bli fratatt barna sine, ifølge russiske media.

Foto: Illsutasjonsfoto, Colourbox

– Russiske medier får mange henvendelser fra russiske kvinner i Norge, sier Natalya Solovyova, reporter i TV21 Murmansk.

Under en journalistfaglig konferanse i russiske Apatity, viste hun fram en reportasje hvor en fortvilt russisk kvinne i Norge forteller at ble fratatt barnet hun har fått med en norsk mann. Kvinnen klager sin nød etter møtet med barnevernet.

– Langt fra sannheten

I reportasjen blir det også sagt at 40.000 barn i Norge blir tatt hånd om av barnevernet i året.

Disse utspillene får visegeneralsekretær i den norske Helsingforskomiteen, Gunnar M. Ekeløve-Slydal, til å reagere.

– Dette er veldig langt fra sannheten. Hadde disse tallene vært riktige, ville det ikke vært barn igjen i familiene i Norge, sier Ekeløve-Slydal.

Han var på konferansen for å fortelle hvordan det norske barnevernet fungerer.

Apatity møte

De russiske reportasjene ble vist på en journalistkonferanse i Apatity.

Foto: Nils Mehren / NRK

Føler staten blander seg inn

Solovyova forteller at mange russere er redde for å ta kontakt med norske barnevernsmyndigheter.

– De opplever at den norske staten blander seg inn i det som de regner som sitt privatliv. I Russland har familien stor autoritet, og det er uakseptabelt at noen utenfra blander seg i familiespørsmål, sier hun.

Ekeløve-Slydal er opptatt av at begge lands myndigheter må snakke sammen for å unngå slike misforståelser på grunn av kulturforskjeller.

– Det er opplagt at det er mange misforståelser. Derfor er det viktig at myndighetene på begge siden møtes og jeg tror man kan komme langt med dialog. Barnevernet er jo ikke en institusjon ute av kontroll, men styrt av lover og regler, sier Ekeløve-Slydal.

Frykter politikk

Ekeløve-Slydal mener at de russiske myndighetene bevisst sprer feilaktige info om hvordan ting fungerer i Norge. Han frykter at dette skal bli brukt politisk.

– Myndighetene i Russland trenger historier om at ting er veldig ille i andre land. Vi har nå blant annet en veldig opphetet situasjon når det kommer til adopsjon fra Russland til utlandet, der det er blitt forbudt med adopsjon til USA. Vi må for all del unngå at det blir politikk. Dette handler om barns beste, sier Ekeløve-Slydal