Russiske medier omtaler norsk militørøvelse

Russiske medier vier stor oppmerksomhet til Joint Viking, som er den største militærøvelsen i Finnmark siden 1967.

Joint Viking

Totalt er det 400 militærkjøretøy i Finnmark nå mens øvelsen Joint Viking pågår.

Foto: Allan Klo

I disse dager er 5000 soldater på plass i Finnmark for å gjennomføre vinterøvelsen Joint Viking.

Dette er første gang på nærmere 50 år at Forsvaret gjennomfører en så stor øvelse i relativ nærhet til grensa mot Russland.

Russiske medier viser stor interesse for militærøvelsen Joint Viking som for tiden pågår i Finnmark, det sier redaktør Thomas Nilsen i Barentsobserver, som har fulgt med i det russiske mediebildet, etter at øvelsen startet.

– Vi har fulgt med, og har vært veldig spente på hvilke reaksjoner som eventuelt kommer på øvelsen Joint Viking på andre siden av grensen. Det er en ganske spent situasjon mellom øst og vest for tida. Og russiske medier vier ganske stor oppmerksomhet til øvelsen, sier Nilsen.

Positive naboer i øst

Thomas Nilsen

Redaktør i Barents Observer Thomas Nilsen.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Redaktør Thomas Nilsen ble noe overrasket over vinklingen på sakene om den store norske øvelsen i de russiske mediene.

– Kanskje litt overraskende, det er ikke noen negative ordelag om det som skjer. Det beskrives mer de faktiske forhold, og ganske likt egentlig som det som skildres fra norsk side, sier Nilsen.

Planlagt øvelse

Paal S. Hilde ved Institutt for forsvarsstudier har tidligere uttalt at han betrakter øvelsen som et tydelig tegn på at man ønsker å sende et politisk signal østover.

Men pressetalsmann for øvelsen, oberstløytnant Aleksander Jankov tilbakeviser dette:

– Øvelsen har vært planlagt siden høsten 2013, og den er godt varslet til våre naboer i øst. Og dette er Norge, vi er nødt til å kunne øve, og trene godt i hele landet for å være et forsvar av Norge, sier Jankov.