Russisk TV: – Norge forsøker å hjernevaske ungdommer i Russland

– Norge forsøker å hjernevaske ungdommer i Nord-Vest Russland. Det hevder den russiske tv-kanalen REN TV i et program som ble sendt tidligere i høst.

REN TV

Den russiske tv-kanalen REN TV hevder i et tv-program at Norge prøver å hjernevaske russiske ungdommer i de gamle pomorområdene om at de egentlig er norske.

Foto: Skjermdump

Ved hjelp av troll, eventyr og Thorvald Stoltenberg skal Norge forsøke å overbevise russisk ungdom i de gamle pomorområdene om at de egentlig er norske.

Dette kommer fram i tv-programmet «Krigen om Arktis» som ble sendt på den russiske kanalen REN TV i september i år.

Kanalen, som har 113 millioner seere, hevder at Norge forsøker å infiltrere Nord-Vest Russland og hjernevaske russiske ungdommer.

– Norge er utspekulert

Tv-programmet er på litt over 12 minutter og handler om amerikanske strategier for å spolere Russlands planer i Arktis.

Urfolksrådgiver Anja Kristine Salo

Anja Salo som er urfolksrådgiver ved Barentssekretariatet i Kirkenes sier programmet er et ekstremt tilfelle på hvordan urfolk blir brukt som propaganda i russisk media.

Foto: Barentssekretariatet

– De sier at USA har to viktige medsammensvorne i kampen om Arktis, og det er Canada og Norge, sier Anja Salo som er urfolksrådgiver ved Barentssekretariatet i Kirkenes.

Hun kan russisk, og oversetter et spesielt stykke fjernsyn.

– Norge er utspekulert og har gjort dette på en helt annen måte, oversetter Salo fra den russiske programlederen.

– Det han sier er at man har hjernevasket barn og studenter til å tro at pomorer egentlig ikke er russere, men at de er nordmenn.

Thorvald stemplet som norsk agent

Det er særlig en person som trekkes frem i programmet som norsk agent involvert i den påståtte norske infiltreringen. Og det er ingen hvem som helst.

– Her ser vi Thorvald Stoltenberg som er blitt æresdoktor på universitetet i Arkhangelsk, og han har vært utenriksminister i Norge. Ikke nok med det, han er også faren til generalsekretæren i NATO, sier den russiske programlederen.

REN TV

Her viser REN TV tidligere utenriks- og forsvarsministeren Thorvald Stoltenberg i tv-programmet. Han blir trukket fram som en norsk agent i Russland.

Foto: SKJERMDUMP

Vil ikke ha utenlandsk innflytelse

Christina Henriksen

Christina Henriksen som er leder for arbeidsgruppa for urfolk i barentsregionen.

Foto: Privat

– Flere og flere organisasjoner opplever at dem blir registrert som utenlandske agenter i henhold til den føderale loven. Det gjør at de ser seg nødt til å stoppe samarbeidet med internasjonale organisasjoner, sier Christina Henriksen som er leder for arbeidsgruppa for urfolk i barentsregionen.

Ideen om at utenlandske aktører skal få innflytelse i Russland gjennom urfolk er nok deler av bakgrunnen til reportasjen om pomorene og Thorvald Stoltenberg fra REN TV.

– Urfolk i Russland bor ofte i områder som er rik på naturresursser, for eksempel i nord. Hvis urfolk blir fremstilt som en trussel for for eksempel gass- og oljeutvinning, så blir det et problem for urfolk, sier Henriksen.