Russisk tråler bøtelagt for dumping

Mens det tok mer enn et år før en norsk tråler ble politianmeldt etter fiskedumping, ble en russisk tråler denne uka arrestert og bøtelagt på stedet.

Tråler bøtelagt for dumping. Russiske Nivenskoye

Video: Død og døende sild renner ut av trålposen.

Boten kommer etter at inspektører fra Kystvakta var på en rutineinspeksjon på tråleren som lå ved Jan Mayen tirsdag, forteller operasjonsoffiser Øystein Høyvåg i Kystvakta.

– Det startet med en rutineinspeksjon, hvor inspektører fra KV Bergen gikk om bord på en russisk tråler ved navn Nivenskoye. Under opptak av trålen og inntak av fangst observerte vi en åpning i trålen der det kom sild ut.

Brukte "sildeventil"

Utslippet av silda var åpenart ulovlig, sier Høyvåg.

– Det blir som en ventil, for å unngå at det blir for mye fangst i trålen. Det er en ulovlig innretning, og derfor ble tråleren arrestert av kystvakta. Silda som slipper ut av ventilen er død eller døende, og derfor er dette ulovlig utkast.

Fikk bot lynraskt

Tråleren vil bli bøtelagt, og boten ble vedtatt bare ett døgn etter at lovbruddet ble oppdaget.

Dette i kontrast til den nylig omtalte saken der fiskeridirektoratets inspektører oppdaget dumping på en norsk tråler, men lot saken ligge i ett år.

Skipperen innrømte

Høyvåg sier bøtelegginga ble vedtatt raskt, blant annet fordi skipperen innrømte at utslippet var ulovlig.

– Det varierer etter forholdene hvor raskt det går. Her var det et konkret forsøk på å unngå fort mye fangst. Når saken er så enkel og klar, trenger man ikke alltid etterforskning på land.