Det skjedde klokka 02.01 natt til onsdag, opplyser Hovedredningssentralen (HRS) Nord-Norge.
– Piloten på helikopteret melder at det ikke oppstod noen problemer under oppdraget, skriver HRS på Twitter.
Pasienten ble videre sendt til sykehus på fastlandet med ambulansefly fra Longyearbyen. Det bekrefter sysselmester Lars Fause til NRK onsdag morgen. Han var ikke kjent med tilstanden til pasienten.
Ved 23.15-tiden tirsdag kveld fortalte redningsleder Jakob Carlsen ved HRS, til NRK, at helikopteret med pasienten hadde tatt av fra skipet.
Mannskapet måtte fylle drivstoff i Rijpfjorden på Svalbard.
Foto: MATHIAS STRØMQVIST/SYSSELMESTEREN PÅ SVALBARDPå grunn av den lange distansen var helikopteret avhengig av å fylle drivstoff flere ganger underveis, blant annet måtte de fylle drivstoff på det russiske skipet.
Russisk forskningsfartøy fastfrosset i isen. Siste kjente posisjon er mellom Svalbard og Nordpolen ved 86 grader nord.
Russland ba om bistand
Det var tirsdag formiddag at HRS ble kontaktet av den russiske sjøredningssentralen i Murmansk.
En russisk statsborger ombord på et fartøy trengte medisinsk evakuering.
Skipet ligger i isen ved omtrent 86 grader nord, og mannen ombord skal evakueres til land. Legen ombord på skipet har vurdert mannens medisinske tilstand, sier pressevakt ved HRS, Rune Danielsen til NRK.
Han sier de har brukt dagen på å forberede redningsoppdraget.
Sysselmesterhelikopteret, her ved en tidligere anledning, er nå på vei mot det russiske forskningsskipet «Severny Polyus» nær Nordpolen.
Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK– Ekstrem distanse-øvelse
Rune Danielsen ved HRS sier at det er en ekstremøvelse hva gjelder distanse og for å sikre at helikopteret ikke går tom for drivstoff underveis. Det må også ta imot drivstoff fra fartøyet de skal lande på for å klare å gjennomføre oppdraget, sier han.
Mannen skal i første omgang fraktes til Longyearbyen før han mest sannsynlig blir ført til fastlandet.
Det er en om lang fem timer lang flytur hver vei.
– Det er spesielt for oss at vi flyr så langt nord på redningsoppdrag. Det er ikke kjent for oss at vi har vært så langt nord på redningsoppdrag med helikopter. Dette er i ytterkant av hva denne ressursen er i stand til å klare, sier Danielsen.
HRS regner med at mannen er tilbake på Longyearbyen omtrent klokken 3–4 på natta i natt.
Det er langt fra Longyearbyen til skipet.
Internasjonale avtaler forplikter Norge å rykke ut
– I henhold til internasjonale konvensjoner og bilaterale avtaler som gjelder søk og redning i nordområdene, har vi blitt anmodet om å bistå russerne, sier Danielsen.
Det skal være gode værmessige forhold for å få gjennomført redningsaksjonen. Det norske redningshelikopteret har tatt av fra Longyearbyen og vil være på plass omtrent klokken halv ti i kveld, opplyser Danielsen.
– Når vi har ressurser som er nærmest og lettest tilgjengelig så bistår vi alle som har behov for støtte i nord, sier Bragstad.
Aldri fløyet så langt nord
Redningshelikopteret på Svalbard har aldri fløyet så langt nord som det gjorde i natt.
– Helikopteret har fløyet til vest for Kapp Morris Jesup på Grønland tidligere. Det er en mye lengre distanse, men vestover. Det har også fløyet til Frans Josefs land i øst, men så langt nord som dette har man aldri fløyet, sier sysselmester på Svalbard, Lars Fause.
Sysselmester på Svalbard, Lars Fause.
Foto: Gunnar Grindstein