Fikk miljøpris for å rydde opp i farlig atomavfall rett ved grensen til Norge

Leder i Bellona, Frederic Hauge, har fått russisk miljøutmerkelse for sitt arbeid for å rydde opp farlig atomavfall i Russland.

Andrejevabukta

Bare 50 kilometer fra norskegrensen ligger det reaktorbrensel fra nesten 100 ubåter.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

– Det er hyggelig å få en slik utmerkelse, og det illustrerer den store støtten vi opplever lokalt for det arbeidet vi gjør her. Vi er stolte av det, sier Frederic Hauge til NRK.

Det var under et atomsikkerhetsseminar med det statlige atombyrået, Rosatom, i Murmansk at Hauge fikk prisen.

Bakgrunnen er arbeidet med å få rydde opp i atomavfall i Andrejevbukta.

Miljøpris til Fredric Hauge

Frederic Hauge fikk utdelt prisen på et atomsikkerhets- seminar i Murmansk.

Foto: Amund Trellevik

Blant verdens farligste avfallsplasser

Andrejevbukta ligger bare 50 kilometer fra norskegrensen. Der ligger det reaktorbrensel fra nesten 100 ubåter.

Det tilsvarer like mye radioaktivitet som man får ved å smelle av omtrent 5.000 atombomber på den størrelsen som Frankrike gjorde i Stillehavet på 90-tallet.

– Dette er en av verdens verste avfallsplasser. Vi har holdt på med dette i 23 år, og nå begynner planene å bli klare for hvordan dette skal ryddes opp i. Det er en svært vanskelig operasjon, sier Frederic Hauge.

Hauge forteller at nå er den nødvendige infrastrukturen på plass. I tillegg er det konstruert konteinere som det brukte brenselet skal ligge i.

Det siste har vært en stor utfordring fordi deler av det brukte brenselet er ødelagt.

– Neste år håper vi alt er klart så vi kan få fraktet avfallet vekk. Området her er kanskje enklest å beskrive som et Tsjernobyl i saktefilm. Det kan ramme Barentshavet svært hardt hvis ikke vi får gjort noe med avfallet.

– Hvorfor er det viktig med et norsk engasjement i dette arbeidet?

– I de 23 årene vi har holdt på her så har det vært viktig å få til et internasjonalt rundt denne saken. Vi har store felles ressurser i Barentshavet, og Andrejevbukta der avfallet ligger, er bare 50 kilometer fra norskegrensen.

Andrejev-bukta

Andrejevbukta er avfallsplass for radioaktivt materiale.

Foto: Morten Ruud / NRK

Vanskelig å drive miljøarbeid i Russland

Sist Bellona-lederen var i Murmansk feiret han 20-års jubileet til Bellona Murmansk. I mars ble nettopp Bellona i Murmansk stemplet som utenlandske agenter av russiske myndigheter, og kontoret ble stengt.

Frederic Hauge innrømmer at det er vanskelig å drive miljøarbeid i Russland. Samtidig opplever Bellona å få mye støtte av organisasjoner og befolkning, spesielt i Murmansk-regionen.

– Det er heller ikke lokalt vedtaket om å stenge Bellona Murmansk-kontoret er fattet, det er i Moskva, sier Frederic Hauge.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Vilde Kristine Malmo på Nordnytt

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo

Se kveldens Nordnytt med Vilde Kristine Malmo