Hopp til innhold

Russisk Barentsøvelse like før stor norsk øvelse i Finnmark

Bare ei uke før den norske vinterøvelsen starter i Finnmark gjennomfører russiske fly øvelser i Barentsregionen. Målet er å forberede forsvaret på hvordan de kan stoppe potensielle rakettangrep, opplyser forsvarsdepartementet i Russland.

Stormpanservogn

9. mars inntar Forsvaret Finnmark for å gjennomføre årets vinterøvelse. Da har russerne akkurat avsluttet en øvelse på Kola-halvøya.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Første del av øvelsen har funnet sted i Perm-regionen, melder NTB..

Neste del skal etter planen finne sted ved Montsjegorsk-basen i Murmansk nord i Russland i løpet av de neste dagene, skriver det statlige nyhetsbyrået Sputnik.

– Etter øvelsene ved Sokol-basen skal to luftfartsavdelinger fly til Montsjegorsk, der øvelsene om å avskjære raketter fra fienden vil finne sted, kommer det fram av en uttalelse fra departementet.

Våpen på undersiden av russisk jagerfly i nærheten av norske grenseområder.

Russiske fly som patruljerer utenfor norskekysten

Foto: Forsvaret

Øvelsene avsluttes 6. mars. Onsdag uttalte forsvarsminister Sergej Sjoigu at Russland ikke kunne utelukke bruk av militærmakt for å beskytte landets interesser i Arktis. Flere NATO-land har uttrykt bekymring over økt russisk militæraktivitet, spesielt etter at krigen i Ukraina startet.

I et intervju med CNN onsdag sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) at forholdet til Russland vil aldri bli det samme igjen.

Snart norsk øvelse

I neste uke starter for øvrig det norske Forsvaret vinterøvelsen Joint Viking i Finnmark. Dette er den største øvelsen i fylket siden 1967. Dette er en øvelse som vil involvere alle forsvarsgrener og foregår i hovedsak mellom Alta og Porsanger i tillegg til havområdene utenfor og flere militære flyplasser i landsdelen.

Om lag 5000 mann deltar i øvelsen som går fra 9.-18. mars.

Seniorforsker Paal S. Hilde ved Institutt for Forsvarsstudier har tidligere uttalt at denne øvelsen i Finnmark nok vil kunne provosere russerne.