Hopp til innhold

Russerne setter ut hundretusenvis av nye kongekrabber

Russerne vil sikre at kongekrabbebestanden består også i fremtiden.

Kongekrabbe

Denne kongekrabben ble fanget på Sotra i 2009. Den viste seg å være satt ut. Nå setter russerne ut nye krabber i Barentshavet.

Foto: Siri Kleiven Strøm / NRK

Ifølge en talsmann for det russiske fiskeridepartementet har russiske forskere avlet opp 200.000 kongekrabbeyngel.

7000 av oppdrettskrabbene skal bli brukt i flere ulike eksperimenter på det russiske havforskningsinstituttets område. Resten, altså 193.000 krabber, er satt ut i Dalneslenezkaja-buka i Barentshavet.

Målet med prosjektet er å sikre kongekrabbebestanden, både i Barentshavet, og i Russlands østlige strøk, skriver russland.ru.

Overrasker norske forskere

For det norske Havforskningsinstituttet kommer dette som en overraskelse.

De forstår det slik at det er nok krabbe i russisk sone, og at det derfor ikke skulle være nødvendig å sette ut krabbe for å holde liv i bestanden.

Krabbeforsker Jan Sundet tror heller at dette er et eksperiment, for å se om det er mulig å oppdrette levedyktig yngel, i tilfelle det skulle være behov for å forsterke bestandene på et senere tidspunkt.

– Hele prinsippet med å sette ut krabbe er noe man for lengst har blitt enige om ikke å gjøre. Så sånn sett er det litt overraskende, og derfor velger jeg å se på det som et eksperiment. 200.000 krabber er ikke mye, spesielt når vi snakker om yngel. Det tror jeg neppe vil få konsekvenser for forholdene i norsk sone.

Hett tema

I Norge er kongekrabben et hett tema.

Fiskeridirektoratet vedtok nylig å begrense det frie fisket av kongekrabbe i Finnmark, noe som har opprørt fiskerne såpass at de nå saksøker staten . De taper store penger etter at de for to år siden ble forespeilet et femårsperspektiv på krabbereguleringene, og investerte deretter.

Samtidig er både fiskerne og miljøvernerne bekymret for konsekvensene av at den fremmede arten nå sprer seg til stadig nye områder. Enkelte fiskere er mer bekymret for kongekrabben, enn de er for oljeutslipp , mens Norges Miljøvernforbund vurderer å klage Norge inn til FN for brudd på biodiversitetsloven .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark