Det skulle bli så lett

Massiv kritikk mot regjeringens arbeid for å lette arbeidsinnvandring fra Russland.

Bjarne Håkon Hanssen

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, lovte at det skulle bli så lett å importere arbeidskraft fra Russland. Men det har ikke blitt helt som han lovet.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Det skulle bli så lett å importere arbeidskraft fra Russland , lovte arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hansen i Kirkenes 18. April i fjor.

At man har en jobb å gå til, og at arbeidsgiveren går god for de nye arbeidsinnvandrerne, skulle være nok .

Massiv kritikk

Men mandag sto bedriftslederne frem i tur og orden og fortalte at det er liten endring og at det i noen tilfeller faktisk er blitt verre.

- Vi er fremdeles ikke fornøyd. Det er gjort en god del godt arbeid, men man har ikke fått det politiske trykket inn i byråkratiet slik at man har fått de riktige forskriftene som skal ligge til grunn for behandlingene, sier prosjektansvarlig i Kimek Offshore, Trond Hakanes.

Regjeringens arbeid for å lette arbeidsinnvandring fra Russland møtte massiv kritikk fra næringslivet i Finnmark, da næringslivet møtte en tung delegasjon fra Utenriksdepartementet, på Svanhovd miljøsenter i Pasvik mandag.

- Overraskende

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre var syk mandag.

Foto: NRK

Utenriksminister Jonas Gahr Støre skulle svare politisk på kritikken, men han meldte avbud i siste liten .

I hans plass innrømmet statssekretær Elisabeth Walaas at hun ikke har kjent til alle problemene.

- Det nyeste er at denne forskriften egentlig viser seg å ikke ha betydd så veldig mye. Det er overraskende. Det inntrykket jeg har fått her skal vi ta med oss tilbake og se seriøst på.

Har kjent til problemene

Men senest i november kjente Støre til at det var problemer med den nye ordningen.

Den gang var han overrasket over at næringsdrivende fortsatt opplevde problemer, og lovte å ta med seg signalene til UDI og Bjarne Håkon Hanssen .

- Et russisk ordtak sier at det er langt til Gud, men enda lenger til Tsaren, og det er vel litt det vi ser her også, sa administrerende direktør i Troika Seafood, Svein Ruud, den gang.

Kanskje han var inne på noe?