Russepresidenter raser mot klinikk etter skjønnhetstilbud: – Latterlig

Klinikken reklamerer med leppeforstørrelsene til russen. Julie Jacobsen Brekkås og Even Grønbech-Hope oppfordrer russen til å holde seg langt unna.

Russepresidenter i Tromsø 2018

ENGASJERTE PRESIDENTER: Julie Jacobsen Brekkås (Kongsbakken VGS) og Even Grønbech-Hope (Tromsdalen VGS) er russepresidenter i Tromsø. De reagerer på markedsføringen rettet mot russen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Latterlig, sier Julie Jacobsen Brekkås, russepresident ved Kongsbakken videregående skole i Tromsø.

I en pause fra undervisningen leser hun artikkelen på VG.no om skjønnhetsklinikken Ansikta Medica. De har en reklame med bilde av to unge jenter, og skriften:

«Russ i år? Alle russ får leppeforstørrelse til 2500 kroner helt fram til 17. mai. Du må være fylt 18 år»

Ansikta Medica på Instagram

Brekkås virker paff:

– Jeg vet ikke ... Det ser så ... Det blir så dumt, for det blir så normalisert. Det er som å dra til frisøren. Vil du bli pen i russetiden, kom og fiks deg litt, få litt større lepper. Det er helt motsatt av hvordan det skal være, sier hun.

Og fortsetter:

– Det er helt galt å reklamere for kirurgiske inngrep spesifikt til unge jenter som er 18–19 år gamle. Og å spesifisere det til russen, som er sårbar, og si at om du vil se pen ut i russetida så kan du ta Restylane.

– Blir påvirket

Tilbud til russen

TILBUD TIL RUSSEN: Klinikken har tilbud spesielt rettet til russen.

Foto: Screenshoot

Brekkås sitter sammen med russepresident i Tromsø Even Grønbech-Hope, i russens sentralstyre.

– Russetiden er en tid der skal kose oss og feire at vi er ferdig med tre års videregående utdanning og 13 års skole. Å benytte den muligheten til å tjene penger på noe helt annet, er helt feil, sier han.

– Skal ikke unge voksne være i stand til å ta egne valg?

– Man blir selvfølgelig påvirket. I denne alderen er man sårbar. Og når man får rabatt for liksom å skulle se penere ut til russetida, er det lett å henge seg på – spesielt om andre gjør det samme, sier Brekkås.

Klinikken: – Tar ansvar

Ansikta Medica ønsker ikke å gi flere kommentarer enn det de allerede har gitt VG, blant annet:

– Vi mener ikke denne reklamen er problematisk fordi det er ikke vi som påvirker de unge jentene til dette. Det er det massemediene og for eksempel bloggere som gjør. For oss er det viktig at de får et naturlig resultat, og under konsultasjonen sikrer vi oss at de ikke sliter psykisk, sier daglig leder Elena Egorina.

Helsesøster ber ungdom kle seg i kulda

PRESSET BØR MINKES; IKKE ØKES: Det mener helsesøster Randi Elisabeth Olsen i Tromsø.

Foto: NRK

Hun sier de omtrent sender hjem halvparten av kundene uten behandling, fordi de merker at de ikke har et sunt forhold til eget utseende.

Etter mange stygge kommentarer i sosiale medier har de nå stanset markedsføringen, opplyser de til NRK.

Helsesøster på ungdomshuset Tvibit i Tromsø kaller reklamen spekulativ.

– Ungdom opplever press fra mange kanter, og ungdom lar seg påvirke. Det er ikke bra, og man bør hjelpe ungdom å tone ned presset, og ikke øke det, sier Randi Elisabeth Olsen.

De to russepresidenten ber nå russen styre unna:

– Man trenger ikke å fylle leppene for å se bra ut. Man ser bra ut naturlig også, sier Grønbech-Hope.