Hopp til innhold

Rundt 200 demonstrerte etter omstridt voldtektsfrikjennelse

Stortorget i Tromsø var mandag ettermiddag fylt opp av demonstranter etter at tre menn ble frikjent for voldtekt av en 18 år gammel kvinne.

Demonstrasjon i Tromsø, for kvinners rettsikkerhet 08.08.2016

Appellanter i Tromsø var Lene Sivertsen, leder i SMISO Troms Ragni Løkholm Ramberg, advokat og politiker, Elin Gjikai, Kvinnefronten

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Demonstrasjon i Tromsø

Ragni Løkholm Ramberg var blant demonstrantene i Tromsø i ettermiddag.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Denne demonstrasjonen handler ikke isolert sett om denne saken, men at denne saken kun utgjør toppen av isfjellet, sier Ragni Løkholm Ramberg.

Hun er både lokalpolitiker (Ap) og jurist. Ramberg er med å demonstrere mot et rettssystem som hun også skal forsvare.

– Jeg mener at advokater og aktører i rettsstaten Norge må være de fremste som sier ifra når rettsstaten svikter. Det mener jeg vi kan si at vi langt på vei gjør, når det i Norge er blitt slik at det langt på veg er risikofritt å voldta og at et voldtektsoffer har langt mer å tape på å anmelde enn å unnlate å anmelde, sier Ramberg.

200 møtte opp

Andrea Voldum (21) på demonstrasjonen

Andrea Voldum var selv på demonstrasjonen utenfor Stortinget i dag.

Foto: NRK

Tre menn, to av dem fra Sør-Troms, ble i forrige uke i lagmannsretten frikjent for voldtekt av en 18 år gamle Andrea Voldum. Den påståtte hendelsen skal ha skjedd i Hemsedal i Buskerud i 2014. Voldum er i dag 21 år gammel.

Demonstrantene krever «rettsikkerhet for kvinner». Det hele startet med appeller på Stortorget i Tromsø klokken 17 mandag ettermiddag. NRKs reporter på stedet talte omtrent 200 fremmøtte.

Flere tusen har meldt sin interesse for å delta på demonstrasjonen på Facebook. Over hele landet, blant annet i Oslo, Bergen og Trondheim, arrangeres det demonstrasjoner.

Lynsjestemning

I Tromsø er det Kvinnefrontens lokallag som er arrangører av demonstrasjonen.

– Vi håper å oppnå oppmerksomhet rundt kvinners rettssikkerhet i Norge i 2016 og fremover, sier Elin Gjikai i Kvinnefronten.

Over internett deles bilder og navn av de tre mennene som ble frikjent i saken, og dommerne som frikjente dem. Gjikai er ikke med på at demonstrasjonen også er med på å bygge opp under en lynsjestemning.

– Det ønsker vi ikke. Vi ønsker en åpen debatt om problemet som er rundt voldtekter i Norge og rettssakene som kommer i etterkant der det er overveldende beviser, men der de tiltalte blir frikjent i etterkant, sier Gjikai.

Kvinnefronten

FOR KVINNERS RETTSSIKKERHET: Demonstraner vil bedre kvinners rettssikkerhet.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Ikke unikt

En av appellantene Lene Sivertsen, daglig leder for Støttesenter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) i Tromsø, mener samfunnet har en lang vei å gå når det kommer til håndtering av seksuelle overgrep.

Under hennes appell sa hun blant annet:

– Jeg skulle gjerne sagt at det er på grunn av en veldig unik og annerledes sak. Jeg står her i dag fordi den ikke er så unik. Jeg står her i dag fordi det er skremmende mange som opplever å blir møtt på en uverdig måte av systemet.