Rullestolbruker krever bedre turmuligheter: – Friluftslivet bør være for alle

Friluftsliv er i fokus som aldri før, men ikke alle kan delta. Maren Kristin Berre sitter i rullestol og mener funksjonshemmede har for få muligheter til å komme seg ut.

Maren Kristin Berre

Maren Kristin Berre (36) har sittet i rullestol siden hun var 13 år gammel.

Foto: Privat

– Det er en stor sorg å ikke kunne dra på tur sånn som alle andre. Det er også en sorg å måtte holde igjen venner og familie som ønsker å gjøre noe ute, sier Maren Kristin Berre.

Topptur i Troms, bærplukking i nordmarka, fisking på vidda. Vi får stadig høre at vi må komme oss ut og bruke naturen. Aktivitet i skog og mark har blitt så viktig at det hvert år arrangeres en friluftslivsuke, som i år avholdes denne her uken.

Det er det imidlertid ikke alle som får vært med på.

– Sånn som det er nå, er jeg avhengig av å ha med meg noen på tur. Jeg har også behov for rekreasjon og føle meg i ett med naturen. Det er urettferdig, sier hun.

Maren Kristin Berre drar ofte på tur, men dette er det terrenget rullestolen hennes kan kjøre på. Nå håper hun å få en bedre og mer avansert rullestol.

Smale veier og små snuplasser

Berre er fra Trondheim, men bor og studerer nå i Tromsø. Hun mener det er lettere å drive med friluftsliv der enn i hjembyen.

Store forskjeller mellom byene er ikke uvanlig, ifølge Kartverket. Siden 2009 har de undersøkt hvor mye og hvor mange uteområder som er tilgjengelig for personer med ulike funksjonshemninger.

Ifølge Kartverkets rapport har de største og rikeste kommunene det beste tilbudet, mens små kommuner med dårlig økonomi har minst. Men selv i ressurssterke kommuner bærer tilretteleggingen preg av tilfeldigheter.

Dette er for dårlig, mener organisasjonskonsulent Håkon Rossvoll i Norges Handikapforbund i Nord-Norge.

– Vi har en lang vei å gå. Hvis man ser på hvor mange steder det er tilrettelagt for funksjonshemmede, er det ikke særlig oppløftende, sier Rossvoll.

Han forteller at typiske utfordringer er for smale veier, for liten snuplass, ujevnt underlag og for bratt stigning. Mange hytter og gapahuker er dermed utilgjengelige for rullestolbrukere.

Han ser likevel lyset i enden av tunnelen, og sier at flere kommuner er villige til å lage bedre uteområder for alle.

– Det er mange steder vi ser at det kun må små endringer til, sier Rossvoll.

Håkon Rossvoll, handikappforbundet Nord-Norge

Håkon Rossvoll mener kommunene må tilrettelegge bedre slik at alle kan delta i aktiviteter ute.

Foto: privat

Vil dra på fisketur

Maren Kristin Berre håper at mer oppmerksomhet gjør at flere kommuner nå vil tilrettelegge slik at funksjonshemmede også kan dra på tur.

– Mitt aller største ønske er å kunne ta med meg fiskestanga til et vann hvor ingen andre er.

Hun husker fremdeles hvordan det var å ta beina fatt og stikke til skogs. I mange år løp hun på høye fjelltopper og klatret i trær som alle andre.

Men en medfødt muskelsykdom slo inn da hun var 13 år gammel, og har sittet i rullestol siden.

Etter det har hun ikke kunnet delta i et aktivt friluftsliv. Slik hadde det imidlertid ikke trengt å være, mener Maren Kristin Berre.

– Hvis det legges bedre til rette for oss som ikke er som alle andre, vil jeg kanskje føle den samme friheten som jeg gjorde før.

Maren Kristin Berre

36-åringen vil oppleve flere slike øyeblikk.

Foto: Privat

Hei!

Har du tips om en sak eller noen innspill til det jeg skriver, send meg en e-post.