Justisministeren må svare om Mehamn-problemene på Stortinget

Flere innbyggere i Gamvik kommune har mistet tilliten til politiet. Mehamns eneste taxisjåfør har nå bestemt seg for å ikke kjøre drosja natt til lørdag og søndag. Nå tar Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum opp saken i Stortinget.

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum mener politiet ikke får nok ressurser fra regjeringen.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Dette er min arbeidsplass. Jeg skal trives og føle meg trygg. Man føler seg ikke trygg når man vet at politiet ikke kommer når man ringer, sier Ros-Mari Sukuvara.

Natt til søndag kom en truende person inn i taxien hennes i Mehamn i Finnmark, mens en annen passasjer fortsatt var inne i bilen. Både Sukuvara og passasjeren ringte politiet, men fikk ikke hjelp.

Hjelp fra politiet fikk heller ikke 89-åringen Ella Pedersen da en mann knuste vinduet hennes samme natt. Flere innbyggere i Mehamn har mistet tilliten til politiet, og praten om borgervern i bygda går løst.

For Ros-Mari Sukuvara kan en helg uten kjøring på kveldstid i helgene koste henne opp mot 5000 kroner, men nå parkerer hun drosja på i helgene for sin egen sikkerhet.

– Jeg føler jeg må gå til aksjon for at det skal bli ramaskrik. Dette kan slå tilbake på meg selv, men jeg bryr meg ikke. Egen sikkerhet er viktigst.

Ros-Mari Sukuvara i Mehamn.

Ros-Mari Sukuvara er taxieier og sjåfør i Mehamn i Finnmark. Førstkommende helg vil hun ikke kjøre på nattetid – i frykt for egen sikkerhet.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Ikke mindre ressurser enn før

Misnøyen med politiet i Mehamn har vart i lengre tid. Hotelleier Oddvar Jensen har opplevd grov vold mot de ansatte, uten at politiet kunne hjelpe.

Da islandske Gísli Thorarinsson ble skutt i april, måtte ambulansearbeiderne vente utenfor i 40 minutter på at åstedet ble sikret. Thorarinsson blødde i hjel.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) reagerer sterkt på hendelsene i Mehamn. Han tok opp temaet på Stortinget tidligere i år, og har denne uka sendt inn et nytt spørsmål til neste ukes spørretime.

Senterpartiet-lederen mener politiet har blitt nedprioritert mange steder etter nærpolitireformen.

– Folk skal kunne stole på at politiet kommer når man ringer dem, uansett om det er et lite eller stort sted. Det er veldig dramatisk at en gammel dame opplever banking på huset og knusing av vindu, og at politiet ikke kommer, mener Sp-lederen, og sikter til Ella Pedersen (89).

Regionlensmann i Finnmark Øyvind Lorentzen understreker overfor NRK at de ikke har mindre ressurser ute blant folk enn de hadde før nærpolitireformen.

Øyvind Lorentzen

Regionlensmann Øyvind Lorentzen sier politiet i Finnmark ikke har mindre ressurser enn før nærpolitireformen.

Foto: Jørn Inge Johansen

– Politihjelp må være et minimum

Sukuvara er trolig ikke alene om å føle seg utrygg som taxisjåfør ute i distriktene, både i Finnmark og resten av Norge.

Det opplyser styreleder for Norges Taxiforbunds avdeling i Finnmark, Bjørn-Eirik Mikkola.

– Jeg har full forståelse for at hun parkerer drosja. Drosjesjåfører er veldig utsatt for trusler av folk som er ruset og beruset, og det må være et minimum at man får hjelp hos politiet. Man må i hvert fall få et svar.

Bjørn-Eirik Mikkola er styreleder Norges Taxiforbund avdeling Finnmark.

Bjørn-Eirik Mikkola kjører taxi i Kirkenes og er styreleder for Norges Taxiforbunds avdeling i Finnmark. Han har flere ganger opplevd trusler som taxisjåfør. – Man blir litt herdet, men vi skal overhodet ikke tolerere det. Det må jo være et minimumskrav at man kan tilkalle politiet og få hjelp, mener han.

Foto: Erik Andreassen / NRK

– Kan svekke folks tillit

Både Finnmark politidistrikt og Politidirektoratet beklaget tirsdag at ingen hadde tatt kontakt med Ella Pedersen i etterkant av helgens hendelse. Sukuvara eller passasjeren i taxien ble heller ikke kontaktet.

– Det er ikke godt nok. Politiet skal yte bedre enn det. De lovte at de skulle komme, men kom ikke. Det er beklagelig. De burde tatt kontakt allerede dagen etterpå i saken slik jeg ser det, sier assisterende politidirektør Håkon Skulstad.

Ifølge Politiets Fellesforbund kan slikt oppstå når politiet må prioritere andre oppdrag.

– Vi har fått en klar politisk føring på at vi skal prioritere seksuelle overgrep mot barn, voldtekter og grove voldshandlinger. Det støtter vi helhjertet i Politiets Fellesforbund. Men det tar imidlertid så mye ressurser at det får konsekvenser for andre typer lovbrudd, sier leder Sigve Bolstad.

Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund

Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund sier seksuelle overgrep mot barn, voldtekter og grove voldshandlinger prioriteres. Andre lovbrudd kommer i neste rekke.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han frykter dette kan svekke folks tillit til politiet.

– Jeg tror ikke én enkeltepisode vil ramme tilliten til noen nevneverdig. Men hvis du får flere, så blir det en trend, at man etter hvert ikke kan stole på at norsk politi kommer. Da vil det med stor sannsynlighet gjøre noe med tilliten, mener Bolstad.