Hopp til innhold

Rookie først i mål!

Inger-Marie Haaland: - Når jeg visste at han lå ganske langt bak, tok jeg det bare helt med ro. Hundene fikk mat, og vi kosa oss på turen.

Hans Petter Dalby og Inger-Marie Haaland
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hans Petter Dalby, Inger-Marie Haaland og en siersglede! [Foto/red: Kai Erik bull]

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rookie.

Det står det bak Inger-Marie Haaland på Finnmarksløpets deltagerlisten. Hun hadde aldri kjørt Finnmarksløpet tidligere, før hun meldte seg på den 1000 kilometer lange utgaven i 2009.

Men hun hadde fullført det lengste Femundløpet tre ganger - med to fjerdeplasser som beste resultat.

Torsdag klokken 19.06 vant hun verdens nordligste, og Europas lengste, trekkhundløp.

Etter 75 timer i løypa, og 51 timer med hvile, er hun norgesmester i langdistanse sledehundløp. Ikke verst av en rookie.

- Det er helt utrolig, jeg hadde ikke forventet dette i det hele tatt. Her kjører jeg Finnmarksløpet for første gang, sier Haaland rørt.

- Jeg er norgesmester, tenk det! Samboeren min har jo vært så snill og lånt meg sitt hundespann, kanskje gikk han glipp av en vinnersjanse med å la meg kjøre.

Inger-Marie Haaland etter å ha tatt seieren i Finnmarksløpet 2009

Hun skryter av lederhunden Øre. Han holdt stand gjennom hele løpet, og sies å være en fantastisk lederhund.

- Han karen her, Øre, har vært helt avgjørende for denne seieren. Han er helt fantastisk, trygg og stø. han bærer meg over det ene fjellet etter det andre, skryter den første kvinnelige vinneren av Finnmarksløpet 1000km.

Inger-Marie Haaland
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det måtte en kvinne til for å få fart på spannet. [Reporter: Rolf Jakobsen. Foto: Kai Erik Bull/Rune Berg. Red: Kai Erik Bull]

Også handlerne får skryt av Haaland.

- Jeg har hatt med meg fantastiske handlere, som har gjort alt for meg hele veien. De har ikke kunnet gjøre noe for hundene, men meg har de tatt veldig godt vare på, sier Haaland med tårer i øynene.

- Løpet var kjørt

Kjell Brennodden kom inn til en andreplass klokken 20.21. Da hadde han brukt 76 timer i løypa, og 52 timer på hvile.

- Det er godt å være i Alta, sier Brennodden.

- Jeg slet veldig med å komme i gang i Karasjok, føltes som jeg løp en kilometer i front før spannet kom i gang. Det var rett og slett dårlig samarbeid.

Han måtte etterhvert ta en hund i sleden.

- Da skjønte jeg at løpet var kjørt.

Hytteeier

Kjell Brennodden og Hans Petter Dalby

Kjell Brennodden kom inn til en god andreplass. Her sammen med Hans Petter Dalby.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Klokken 20.58 kom en lykkelig bronsevinner inn til mål. Ikke bare kom Trond Ørslien på pallen, han kunne også begynne å se seg om etter hyttetomt – Såfremt ikke Harald Tunheim skulle kjøre forbi både Nina Skramstad og Roger Dahl, som nå var inne i Alta sentrum.

- Du ligger ann til å vinne sammenlagtpremieren for 2008/2009, ei hytte til en verdi av over 400 000 kroner. Hva sier du til det?

- Jeg har hatt hytta i bakhodet helt siden løpet i fjor. Vinner jeg den, så har jeg plass til den, hjemme på setra i Gausdal.

Om løpet har han bare en ting å si:

- Dette er det tøffeste Finnmarksløpet jeg har kjørt, med harde spor, stålis på elva og masse stein enkelte plasser.

Anonym

Trond Ørslien

Trond Ørslien etter målgang.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Inger-Marie Haaland har vært anonym gjennom nesten hele Finnmarksløpet – Helt til hun suste forbi Kjell Brennodden i Levajok før den åtte timer lange sistehvilen i Karasjok.

- Det er også mye dyktige damer med i dette løpet. Sigrid Ekran er størst favoritt i mine øyne, og som nummer to har du Nina Skramstad. Du har også Erle Frantzen og Mona Kolstad. De er dyktige damer hele gjengen, og får de det til å gli kan de havne der oppe alle sammen, sa Lars Monsen før løpet.

Han nevnte ikke Haaland med et ord.

Det gjorde derimot Hans Petter Dalby, i en e-post til NRK, tre dager før løpet.

- Hun kjører spannet hennes samboer Ralph Johannessen ble nr. 2 med i Femund600 i år. Hun har etter hvert blitt en erfaren hundekjører, som i år har ett meget sterkt spann.

Og der traff han spikeren på hodet.

Hun kommer til å huske Levajok

Haaland lå og luktet på teten gjennom hele løpet. Hun var nummer to ut fra det første sjekkpunktet i Jotka, og lå som nummer to inn til Neiden, hvor de fleste tok ut den obligatoriske 16-timershvilen. Det er ikke før etter alle har tatt ut denne at man kan se tendensene i løpet.

Inn på det neste sjekkpunktet, i Kirkenes, lå Haaland på sjetteplass. Men det var ikke før i Levajok hun satte inn støtet.

Inn til Levajok hadde det vært tett i teten mellom Roger Dahl og Kjell Brennodden. De hadde knivet om teten de siste sjekkpunktene, og fokuset lå på dem.

Sjakktrekket

Men bare tre minutter etter at Brennodden hadde kjørt ut fra Levajok suste Inger-Marie Haaland rett gjennom sjekkpunktet. Hun stoppet bare i tre minutter etter den sju mil lange etappen fra Levajok, før hun satte i gang med å legge bak seg åtte og en halv mil til Karasjok.

Ikke lenge etter passeringen parkerer Brennoddens spann, og Haaland suser forbi og frem i tet. Bikkjene som parkerte får ny inspirasjon av å se spannet som suser forbi, og Brennodden henger på Haaland som en klegg helt inn til Karasjok.

Kjell Brennodden løper i gang spannet sitt

Kjell Brennodden løper foran spannet sitt for å få dem i gang. Dramatisk!

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Da etappen er over er det ikke mer enn fire minutter mellom de to.

Tredjemann, Trond Ørslien, kommer inn nesten to timer senere, og det er klart at striden kommer til å stå mellom Haaland og Brennodden.

Danser seg fremover

Neste morgen starter det alle tror kommer til å bli et 14 mil langt rotterace.

Men like etter start parkerer Brennodden nok en gang, og må løpe foran spannet for å holde bikkjene i bevegelse.

- Jeg skjønte at jeg hadde veldig gode sjanser til å vinne da jeg hørte at Kjell Brennodden hadde hatt problemer ut av Karasjok.

- Når jeg visste at han lå ganske langt bak, tok jeg det bare helt med ro. Hundene fikk mat, og vi kosa oss på turen, som en herlig påsketur, smiler vinneren av Finnmarksløpet 2009.

Haaland på sin side suser av gårde, og Altaposten kommer med dagens beste kommentar: - Hun danser over Finnmarks største vann, Iesjavre.

På det siste sjekkpunktet kommer Brennodden inn femti minutter etter rookien Haaland, som kan fortsette parademasjen mot mål.

Seieren er i boks.

Vi følger Finnmarksløpet på twitter

Dette er de tre siste twitter-meldingene fra journalist Rune, som følger teten. 
Trykk F5 for å oppdatere ...

 

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.