Denne skal bli «superspiser» av lakselus

Forskere i Finnmark har fått fire millioner kroner til å finne ut om fisken rognkjeks kan brukes til å ta knekken på lakselus i oppdrettsanlegg.

Rognkjeks tar lakselus

En kort fisk med høy rygg og spesielt utseende. Nå skal rognkjeksen ta knekken på lakselusa.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Den kalles «superspiser» og kan være det oppdrettsnæringa har drømt om i kampen mot lakselusa.

Rognkjeks, en kort liten fisk som er vanlig langs hele norskekysten, skal plasseres ut i laksemerder i Nordland, Troms og Finnmark.

Nå har forskere ved Akvaplan Niva i Alta fått fire millioner kroner fra det regionale forskningsrådet i Nord-Norge, for å utvikle «superspisere» blant disse.

For første gang muliggjør dette fullskala forskning på dette fagfeltet.

– Det er jo en kjempefjær i hatten for selskapet og de partnerne vi har med. Det er også ganske spesielt i Finnmarks-sammenheng at man tildeles penger til et såppas stort prosjekt, sier seniorrådgiver Per Arne Emaus ved Akvaplan Nivas kontor i Alta.

Næringas mest kostbare problem

Lakselus

Lakselus er parasitten som er blitt oppdrettsnæringas største pengeslukende problem.

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Pengene åpner for muligheter oppdrettsnæringen ikke har hatt tidligere, nemlig å se om rognkjeks kan være i samme miljø som oppdrettslaksen.

Det siste året har lakselusa for alvor etablert seg i merdene. Parasitten, som lever av skinn og blod fra laksefisk, har blitt en av oppdrettsnæringas største og mest kostbare problem og en trussel mot villaksbestanden.

– Hovedmålssetninga ved prosjektet er å teste ut rognkjeks som biologisk avluser i fullskala-sammenheng, hvor man da skal effektivisere lusespisinga til rognkjeks. Det er ikke gjort tidligere i kommersiell skala, så det er det som er hovedfokuset, forteller Emaus.

Utvikling av «superspisere»

I løpet av 2015 skal Akvaplan Niva ta stilling til hvilke anlegg som skal benyttes til forsøkene, som skal gjennomføres i de tre nordligste fylkene.

I løpet av prosjektet, skal de komme fram til såkalte «superspisere» som skal holde lakselusa borte i fra merdene.

– Når prosjektet er gjennomført, så skal vi ha utvikla protokoller for å utvikle superspisere blant rognkjeks som er veldig god å spise lus, pluss at det skal være driftsprotokoller som sier hvordan man skal gjøre dette i fullskala-produksjon.