Hopp til innhold

Krever full gjennomgang av den militære vinterøvelsen i Nord-Norge

Rødt vil åpne kontrollsak i forbindelse med den militære vinterøvelsen i Nord-Norge. Den har per nå ført til at nærmere hundre soldater er smittet av koronaviruset. Også SV og Ap krever svar.

Bjørnar Moxnes (Rødt) under høring i Stortinget mandag om redegjørelsen for håndteringen av koronapandemien.

FIKK IKKE SVAR: Da Stortinget i midten av januar diskuterte koronahåndteringen, tok Bjørnar Moxnes i Rødt opp planleggingen og håndteringen av koronautbruddet i forbindelse med vinterøvelsene til Forsvaret. Ingen nevnte advarslene fra FHI og Helsedirektoratet da.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Dette er så alvorlig at vi krever at det blir åpnet kontrollsak i Stortinget. Vi kan ikke ha en regjering som undergraver helsemyndighetenes anbefalinger selv, samtidig som de ber oss andre om å følge dem, sier Bjørnar Moxnes, leder i Rødt.

Den siste tiden har Forsvaret og regjeringen fått mye kritikk for planleggingen og håndteringen av den store militære vintertreningen i Nord-Norge. 3.000 utenlandske soldater og 7.000 norske soldater skulle trene i arktiske omgivelser fra januar til og med deler av april.

Alt skulle kulminere i en felles vinterøvelse. Joint Viking skulle starte i mars. På grunn av pandemien er øvelsene avlyst.

Nå viser det seg blant annet at både FHI og Helsedirektoratet advarte mot å gjennomføre treningen etter de planene som forelå. Det viser seg også at lokale helsemyndigheter ikke var involvert i planleggingen.

– Det som kommer fram om hvordan regjeringa har gått imot helsemyndighetenes anbefalinger, og dessuten unnlatt å informere både Stortinget og berørte kommuner om det. Det mener jeg er å spille hasard med liv og helse til befolkninga i Nord-Norge, sier Moxnes.

Også SV har bedt om en forklaring fra statsråden.

Avsløringer tyder på en dårlig jobb

– Det er urovekkende dersom Forsvaret har hatt så dårlig kontroll, og ikke samarbeidet bedre med helsemyndighetene. Vi var kritisk til at øvelsen i det hele tatt ble avholdt. Blant annet fordi vi befinner oss i svært kritisk situasjon, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener avsløringene tyder på at Forsvaret har gjort en mye dårligere jobb enn det inntrykket som ble gitt før øvelsen.

– Det er forsvarsministeren som må svare for denne svikten i smittevernet. Jeg vil oppfordre ham til å redegjøre for Stortinget om saken, og forklare hvorfor Forsvaret ikke fulgte rådene fra FHI.

SV-leder Audun Lysbakken

KRITISK: Leder i SV, Audun Lysbakken, har vært svært kritisk til øvelsen Joint Viking.

Foto: Terje Bendiksby

Lysbakken har også sendt skriftlige spørsmål til forsvarsministeren.

– SV er åpne for å ta saken til kontroll- og konstitusjonskomiteen, dersom Bakke-Jensen ikke vil svare for seg, sier Lysbakken.

I en e-post til NRK skriver Marita Hundershagen i Foirsvarsdepartementet følgende:

– Vi vil selvsagt takke ja til en eventuell invitasjon fra Stortinget for å redegjøre ytterligere om dette. Vi registrerer at Rødt og enkelte andre partier tar til ordet for en styringsmodell mer lik den svenske. Regjeringen mener den norske modellen der fagetatene gir råd og politikerne gjør en samlet vurdering og fatter vedtak, gir bedre styring og ledelse.

Et politisk spill

Christian Tybring-Gjedde i Frp er ikke like kritisk.

– At Rødt ønsker en kontrollsak på dette handler ikke om et engasjement for Norges sikkerhet. Det er et politisk spill hvor målet er å undergrave Forsvarets beslutningsevne, sier han.

Tybring-Gjedde mener det er lett å være etterpåklok, men understreker at Forsvaret har en plikt til å være beredt hele tiden, uavhengig av en pandemi.

– Frp har ikke sett noe som antyder at Forsvaret ikke gjør alt de kan for å løse sine oppdrag og opprettholde beredskapen, sier han.

Han viser til at råd fra etater som FHI og Helsedirektoratet kun er råd.

– Forsvaret er nasjonens første og siste skanse i krisetider.

Christian Tybring-Gjedde

– POLITISK SPILL: Christian Tybring-Gjedde i Frp mener Rødt spiller et politisk spill ved å kalle inn forsvarsministeren på teppet.

Foto: Ole Berg-Rusten

Også Anniken Huitfeldt i Arbeiderpartiet mener det er viktig å ha et forsvar som fungerer, også under en pandemi. Men hun søker også svar fra forsvarsministeren.

– Hvorfor valgte de å se bort fra faglige råd i store bokstaver? Hvorfor gjorde de ikke endringer i øvelsen, så den kunne blitt gjennomført på en forsvarlig måte, spør Huitfeldt i en e-post til NRK.

Anniken Huitfeldt

VIL OGSÅ HA SVAR: Anniken Huitfeldt i Ap ønsker også svar fra regjeringen og Forsvaret rundt den allierte vintertreningen i Nord-Norge.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Bare flaks

I forrige uke sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen at de mente det var riktig å forsøke å gjennomføre vintertreningen etter planen.

Dette til tross for at det per nå er registrert 95 smittede soldater.

– Jeg mener det var riktig å gjøre. Jeg mener vi har gjort mye riktig i forbindelse med den aktiviteten vi har hatt. For eksempel har vi ikke registrert smitte fra de allierte til de norske soldatene, eller smittet fra de allierte til sivilsamfunnet, sa Bakke-Jensen.

Bjørnar Moxnes har et annet syn på saken.

– Det er bare flaks at vi ikke smitten har spredt seg – ennå. Et større smitteutbrudd måtte også ha blitt håndtert av et allerede presset sivilt helsevesenet, sier han.

Moxnes mener også at timingen for å hente over amerikanske soldater til Norge er uheldig.

– Her er vi uenig med regjeringa. Vi mener det ikke er interesse å ha mer amerikansk nærhet i Norge. Vi vil at Nord-Norge skal forbli et lavspenningsområde hvor vi kan berolige våre naboer i øst, Russland.

Nyheter fra Troms og Finnmark