Rødt fortsetter framgangen i Tromsø

Rødt er Tromsøs tredje største parti på en meningsmåling. Men i likhet med SV, vil ikke Rødt jobbe politisk i et byråd. Det kan åpne for et mindretallsbyråd av Arbeiderpartiet.

Jens Ingvald Olsen

Ifølge meningsmålinga er Jens Ingvald Olsen i Rødt listetopp for Tromsøs tredje største parti.

Foto: Arild Moe

Valglogo

Det er Norfaktas siste meningsmåling før valget for NRK, iTromsø og Nordlys som viser dette. Målingen er gjennomført i perioden 24.-30. august, med 600 spurte.

Rødt fortsetter framgangen

Igjen er det Rødt som er valgkampens store vinner. I VGs måling i forrige uke fikk Rødt i Tromsø 15 prosent oppslutning. På NRK og Tromsø-avisenes måling i dag, får partiet 13 prosent.

Hvis det blir valgresultatet, vil Rødt kunne besette seks taburetter i kommunestyret.

– Jeg tror folk har sett at vi jobber godt, ikke bare i valgkampen, men også i kommunepolitikken til vanlig, sier listetopp Jens Ingvald Olsen. Han tar den store oppslutninga til inntekt for partiet, men også som en stor tillitserklæring til seg sjøl som gruppeleder. Men vi er mange i Rødt som jobber sammen om dette, sier partiets ordførerkandidat, Jans Ingvald Olsen.

Meningsmåling for Tromsø august 2015

Denne siste meningsmålinga viser fram- og tilbakegang for partiene i forhold til målinga i juni i år.

Foto: NRK

Byrådsvegring åpner for Ap-«regjering»

Ingrid Kielland

SVs listetopp, Ingrid Marie Kielland, ser for seg å kunne samarbeide med et mindretallsbyråd fra Arbeiderpartiet.

Foto: Privat bilde

Men i likhet med SV, vil Rødt av prinsipielle hensyn, ikke gå inn i et byråd. Begge partiene ønsker å avskaffe det parlamentariske systemet med byråd i Tromsø.

– Avskaffelse av byrådsmodellen er vår plan A, sier SVs ordførerkandidat, Ingrid Marie Kielland.

– Som en plan B er vi klare til å samarbeide med et eventuelt mindretallsbyråd fra Arbeiderpartiet. Men styrken vi går inn i en eventuell maktposisjon med, avhenger av velgerne, sier Kielland.

SV scorer lavere på denne siste meningsmålingen enn de gjorde i juni, og vil komme inn i kommunestyret med samme antall mandater som de har i dag, to stykker.

Mandatfordeling meningsmåling Tromsø

Mandatfordelinga i Tromsø kommunestyre – ifølge meningsmålingene i juni og september.

Foto: NRK

Arbeiderpartiet vil komme til å lete etter likesinnede samarbeidspartnere dersom det skulle bli et skifte i Tromsø-politikken hvor partiet har en mulighet for makt.

– Så lenge enkelte partier ikke ønsker å gå inn i et byråd, er vi åpne for å danne byråd alene og så samarbeide med andre partier i kommunestyret, sier byrådslederkandidat for Arbeiderpartiet, Kristin Røymo.

Byrådslederkandidaten til Ap, Kristin Røymo, tolker dagens meningsmåling.

Senterpartiet har ikke bestemt seg

Den mestscorende jokeren i den politiske kabalen i Tromsø er Senterpartiet. På den siste meningsmålingen gjør partiet det svært godt, og går fram med 2,1 prosentpoeng til 3,9. Det betyr igjen to representanter i kommunestyret, mot dagens ene.

– Vi ønsker å være i en jokerposisjon og har ikke tenkt å ta stilling til samarbeidspartnere før valget er over. Vi samarbeider med dem som gir oss best valuta for Senterpartiets politikk, sier SPs ordførerkandidat, Marlene Berntsen Bråthen.

Miljøpartiet kan avgjøre

Ifølge denne siste meningsmålingen, kan også Miljøpartiet De Grønne, rent matematisk, bli en joker i maktbalansen i Tromsø de neste fire åra. Både de røde og de tradisjonelt borgerlige partiene må ha Miljøpartiet med på laget for å få flertall i kommunestyret, det vil si 22 stemmer.