Hopp til innhold

Roboten er blitt den nye fjøsnissen

Flere og flere bønder lar roboter ta seg av melkinga. Finnmark topper landsstatistikken for den nye teknologien.

Melkerobot for ku

Geir Ove Mannsverk i fjøset sin i Alta. Bonden håper den nye teknologien gjør det lettere for fremtidige generasjoner å bli bønder.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Nær hver tredje melkebonde i Finnmark har installert melkerobot i fjøset, mot hver femte bonde på landsbasis.

Den ferskeste melkerobotbonden i Finnmark er Geir Ove Mannsverk fra Alta. Han mener livet som bonde nå er blitt vesentlig enklere enn før.

– Jeg er like ofte i fjøset nå. Kanskje oftere også. Det er nok like mye jobb, men på en helt annet måte enn før. Jeg kan i større grad velge selv når jeg er i fjøset. Det frigjør tid både på ettermiddagene og kveldene. Fleksibiliteten er den største fordelen med melkerobotene, sier Mannsverk til NRK.

Melkerobot for kyr

Melkerobotene har tatt over jobben i fjøset som tidligere måtte gjøres manuelt. Melkerobot er et automatisk styringssystem hvor kua selv bestemmer når hun vil melkes. 

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Kyrne blir gladere

Melkebonden mener han får mye mer tid til oppfølging av dyrene sine enn tidligere. Han har også investert i en møkkfjerner, noe som gjør at kyrne blir renere.

– Kanskje kan man også si at kyrne er gladere enn før. De melker i hvert fall mer enn tidligere, forteller Geir Ove Mannsverk.

Det er ingen tvil om at teknologien har forandret hverdagen til mange bønder. En typisk start på dagen for Mannsverk er å se på datamaskinen hvem som har melka i løpet av natten. Han kan også registrere om det er noe unaturlig med melkekvaliteten.

Å gå tilbake til den manuelle melkinga er ikke aktuelt for Mannsverk.

– Jeg er veldig fornøyd slik jeg har det nå, sier bonden.

Ku blir vasket

Dagros kan selv velge når hun vil ble rengjort og kost med.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Uten båser i fremtiden

Innen år 2034 skal alle fjøs i Norge være uten båser. I slike løsdriftsfjøs skal kyrne gå til melkeroboten på eget initiativ.

Ifølge, Johan Muotkajærvi, som selger moderne landbruksutstyr, har melkerobotene blitt et fantastisk hjelpemiddel for bøndene.

– Melkeroboten jobber 24 timer i døgnet, sju dager i uka og 365 dager i året, smiler Muotkajærvi.

– Har ikke tid

Selgeren mener han har forklaringen på hvorfor det nettopp er finnmarkingene som topper statistikken for investeringer i melkerobotene.

– Bonden har masse å gjøre om sommeren. Da har han egentlig ikke tid til å melke. Derfor kjøper finnmarkingene dette utstyret. Sesongen her er så kort.

Geir Ove Mannsverk tror investeringene han har gjort varer ut yrkeskarrieren. Han håper også den nye teknologien gjør rekrutteringen for yrket enklere.

– Jeg håper at det blir lettere å få ungene og ungdommene til å bli interessert i yrket om teknologien er på plass. Teknologien letter det fysiske arbeidet ganske mye, mener Alta-bonden.

Ny teknologi er på full fart inn i et av verdens eldste og mest tradisjonsrike yrker. På landsbasis har hver femte bonde en robot i fjøset sitt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark