Risikerer å måtte flytte deler av Storskog-gjerdet

Deler av det nye grensegjerdet på Storskog kan være bygd noen centimeter for nærme Russland. Det kan bety at inntil 50 meter av gjerdet må flyttes.

Setter opp gjerde

GRENSEGJERDE. Byggingen av et 200 meter langt grensegjerde på Storskog har skapt mange reaksjoner. Mange forstår ikke poenget med å bruke nesten fire millioner kroner på byggingen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Den norske grensekommissæren ble klar over den potensielle utfordringen fredag, ifølge avisa The Independent Barents Observer.

– Vi snakker muligens om noen centimeter i området nærmest veien, sier grensekommissær Roger Jakobsen til avisa.

I henhold til grenseavtalen skal en fire meter bred sone langs grenselinjen være uten hindringer.

– Hvis kontrollmålinger viser at det faktisk er avvik, så vil gjerdet bli flyttet de nødvendige centimeterne, fortsetter Jakobsen. Han har informert den russiske grensekommissæren om situasjonen.

Det 200 meter lange og 3,5 meter høye grensegjerdet har en prislapp på 4 millioner kroner.

Justisdepartementet regner med at arbeidene er ferdige og at gjerde og port er på plass i midten av oktober.

Ellen Katrine Hætta

Politimester i Finnmark Ellen Katrine Hætta.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Vi har fått beskjed om at det kan være mulighet for at gjerdet er bygget for nært grensegaten og at dette nå skal kontrollmåles, skriver politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta til NRK i en epost.

Hun vil nå avventer målingene.

– Uansett er dette ikke en større sak enn at gjerdet må flyttes de få centimeterne det er snakk om, lengre inn på norsk territorium, skriver politimester i Finnmark, Ellen Katrine Hætta til NRK i en epost.