Riis Johansen tomhendt til Lyngen

Når olje- og energiminister Terje Riis-Johansen reiser til skredrammede Lyngen mandag, har han ingen penger med seg til rassikring.

Til Lyngen

Olje- og energiminister Terje Riis Johansen (Ap) er på vei til Lyngen etter at kommunen ble rammet av et jord- og leireskred.

Foto: Aas, Erlend/SCANPIX/NRK

– Jeg reiser for å få informasjon og har ikke med penger på turen, sier Riis Johansen til NRK.no

To hus ble fredag tatt av en jord- og leireskred ved Solhov i Lyngen. Rundt 50 personer har vært evakuert fra området . I helga konkluderte NVE med at store deler av området er sikret .

Skal lytte

Skredsikring ligger under Terje Riis-Johansen (Sp) sitt departementet og statsråden ankommer til Lyngen mandag ettermiddag. Der skal han besøke skredområdet , samt snakke med lokale myndigheter og de som er berørte av naturkreftenes herjinger. I tillegg er også direktør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) Agnar Aas med til Lyngen.

Regjeringen har fått kritikk fra lokalpolitikere for å ikke ha bevilget nok penger til sikring av det rasfarlige Nordnes-fjellet som ligger i samme område.

– Dette er to forskjellige saker, men jeg skal selvsagt lytte til det de har å si lokalt. Det er ingen tvil om at vi i Norge har store utfordringer i forhold til sikring av skred. Vi bruker allerede mye penger på sikringsutstyr og for å få kunnskap om begevelser i fjellet, understreker han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Trenger hjelp

Video Flybilder fra raset i Lyngen

VIDEO: Jord- og leirskredet i Lyngen var rundt 100 meter langt og flere titallsmeter bredt.

Ordfører i Lyngen kommune, Hans Karlsen (Frp), håper det kan komme ekstrapenger etter at statsråden har besøkt skredområdet.

– Vi trenger hjelp fra NVE og myndighetene. Det viktigste er at det ikke står på penger og at innbyggerne kan føle seg trygge, sier han til NRK.no

Flere titalls meter av Fylkesveg 868 ble skylt på havet i skredet. Troms fylkeskommunme anslår at det vil koste 10-20 millioner kroner å utbedre veien.

Fylkeskommunen sliter allerede med store ekstrautgifter til veiene etter den harde vinteren som gjord ha gjort skader for 25 millioner kroner i Troms.

– Det er penger fylkeskommunen ikke har og må tas fra andre veiprosjekter. Det sier fylkesråd for samferdsel i Troms, Kari-Anne Opsahl som håper å kunne gå i dialog med Samferdselsdepartementet om saken.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen