Riddu-kunstner torturert og drept

I sommer var han et populært innslag på den internasjonale Riddu-Riddu-festivalen i Kåfjord i Troms. Torsdag ble han funnet torturert og drept i Guatemala.

International Youth Gathering på Riddu Riddu 2010

Lisandro Guarcax på Riddu-Riddu i sommer.

Foto: Marius Fiskum

Ragnhild Dalheim Eriksen

Ragnhild Dalheim Eriksen er preget av drapet i Guatemala.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Ledelsen for festivalen Riddu-Riddu reagerer med sjokk og vantro over at artisten Lisandro Guarcax er blitt torturert og drept i hjemlandet Guatemala. Mye tyder på at drapet var politisk motivert fordi artisten jobbet for å bevare Maya-kulturen.

Leder for Riddu-Riddu-festivalen Ragnhild Dalheim Eriksen, sier mange er preget av beskjeden.

– Først og fremst er hele Riddu veldig lei seg for dette, og våre tanker går til familien hans, og de nærmeste. Vi aner ikke konturene av hvordan urfolk har det i verden, når man sammenligner med vår situasjon.

Kidnappet på vei til skolen

Lisandro Gurcax var ikke bare artist, han var også rektor ved en barneskole. Og han var på vei til skolen da han ble kidnappet, skriver galdu.no.

Hans far ble så oppringt av fremmede som brukte sønnens telefon. Disse skal ha truet med å drepe Guarcax dersom de ikke fikk et betydelig pengebeløp.

– Det vi vet med sikkerhet er at han ble kidnappet på veg til skolen den 26. august, og at han dagen etter ble funnet drept. Rapportene sier at det var store tegn på tortur, og at det har vært en forferdelig grotesk handling, sier Eriksen.

Flere drap i miljøet

Hvem som står bak drapet er uklart. Men det er ikke første gang at forkjempere for Maya-kulturen blir drept. I mai 2009 ble to andre medlemmer av Jay Sotzil Cultural Center funnet drept.

Guarcax var også medlem av kultursenteret, og var leder av kunstnergruppen Sotzil, som altså deltok på Riddu-Riddu i sommer.

Også Rigoberta Menchu-stiftelsen har engasjerer seg i saken.

Vi tror dette er en forbrytelse relatert til hans samfunnsengasjement, og ikke en handling av vanlige kriminelle, sa lederen i Rigoberta Menchu-stiftelsen Eduardo de Leon, til The Assosciated Press lørdag.

Politisjefen i området hvor drapet fant sted sier at ingen er mistenkt for drapet, og at han ikke kan uttale seg om saken fordi den er under etterforskning.