Hopp til innhold

Kvinnen trodde hun skulle på ferie – sier hun ble utnyttet til å selge sex fra massasjestudio

En kvinne fra Thailand er tiltalt for å ha utnyttet en barndomsvenninne, blant annet til prostitusjon i Tromsø. Hun risikerer 10 års fengsel for grov menneskehandel. – Jeg har ingen verdi, sa den fornærmede.

Massasjerom i Tromsø.

Politiets bilde fra rommet i Tromsø der kvinnen bodde og jobbet.

Foto: Politiet

Mandag morgen startet rettssaken mot en kvinne fra Thailand og hennes norske samboer i Nord-Troms tingrett. De er tiltalt for blant annet grov menneskehandel, og for å ha lagt til rette for sexsalg.

Den fornærmede befinner seg for tiden i Thailand. Retten fikk mandag høre et videoavhør som ble gjort i Oslo i november i fjor.

De siktede og den fornærmede kommer fra samme sted i Thailand og gikk på skole sammen.

Den fornærmede kvinnen sier hun egentlig trodde hun skulle på ferie til Sverige, men at hun ble lurt til å bli lengre tid i Skandinavia ved falske lovnader om at dersom hun ble værende ulovlig i to år ville hun kunne få permanent opphold.

I videoavhøret forteller kvinnen en historie om hvordan hun skal ha blitt manipulert og utnyttet, først i Sverige og deretter i Norge.

Brynjar Meling og Sol Elden

FØRSTE DAG I RETTEN: Mandag morgen startet rettssaken mot en thailandsk kvinne og en tromsømann i Nord-Troms tingrett. Brynjar Meling og Sol Elden er forsvarere for de to tiltalte.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

200 kroner dagen

Kvinnen skal ikke ha hatt kontroll på egen økonomi, ikke hatt telefon og ikke hatt et ordentlig sted å bo annet enn de stedene hun jobbet. Hun skal ha stolt på sjefen sin, som nå er tiltalt.

I Sverige skal hun ha jobbet på kjøkkenet på en restaurant for 200 kroner dagen, og bodd i et lite trangt rom i kjelleren der hun forteller det knapt var plass til ei seng. Rommet hadde ingen vindu eller ventilasjon. Hun jobbet nesten halve døgnet.

Det gjorde hun også senere, i Tromsø. Kvinnen sier at hun trodde at hun skulle hjelpe til med å vaske i massasjestudioet den hovedtiltalte startet opp i byen. Studioet hadde ikke massasjebenker, men senger.

Kvinnen sier hun ikke kunne massere, og skal etter hvert ha fått opplæring i massasje. Men hun fikk ingen lønn for jobben hun etter hvert måtte gjøre. Penger fikk hun kun dersom hun takket ja til å utføre tilleggstjenester til massasjen. Altså sex.

Kvinne bodde i kott

SLIK BODDE HUN: Kvinnen sier hun bodde i et lite kott i en kjeller under restauranten i Sverige der hun jobbet.

Foto: Politiet

– Hadde ikke annet valg

Aktor Hugo Henstein vil overbevise retten om at kvinnen ikke har hatt andre valg.

– Hun har vært i en situasjon der hun ikke har hatt en reell valgmulighet til annet enn å jobbe på en restaurant i Sverige under en veldig lav betaling, og senere på en massasjesalong i Tromsø, der hun har måttet prostituere seg selv, sier han til NRK.

I retten mandag fortalte den fornærmede om et stort stigma i Thailand forbundet med å selge sex.

Den fornærmede kvinnen fortalte i videoopptaket om hvordan det var å måtte ha sex med noen som ikke var mannen hennes. Kvinnen sier hun fire ganger gjennomførte samleie, i tillegg til at hun onanerte kunder og hadde oralsex.

Hugo Henstein. Sak om menneskehandel.

Aktor Hugo Henstein må påvise at kvinnen ikke hadde annet valg enn grov utnyttelse og prostitusjon.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Jeg har ingen verdi, sier hun.

Forsvarer: – To virkeligheter

Ved anledninger skal hun ha hatt sex med menn uten kondom. Hun sier at hun måtte betale 100 kroner til sjefen hennes, altså den hovedtiltalte, for en kondom.

I morgen, tirsdag, skal den tiltalte kvinnen forklare seg i retten.

– Dette er en sak med en virkelighetsbeskrivelse på to helt forskjellige måter. Vår klient er av en helt annen oppfatning enn det påtalemyndigheten anfører, sier forsvarer Sol Elden til NRK.

Den tiltalte kvinnens norske samboer, en mann i 60 årene, er også tiltalt for å ha lagt til rette for prostitusjon og for å ha leid ut et lokale han visste ble brukt til sexsalg. Også han nekter straffskyld.

Det er Brynjar Meling som er hans forsvarer.

– Min klient har ikke vært kjent med hva som skulle foregå i lokalene utenom at det skulle være en thaimassasjesalong, som er en fullt lovlig virksomhet, sier han til NRK.

Det er satt av sju dager til saken i Nord-Troms tingrett, som etter planen avsluttes onsdag i neste uke.