Rettsmedisiner: – Var nær å dø av skadene

Den brutale volden i vaskehallen i Alta førte til sju knusningsskader i skallen på fornærmede. Bare tilfeldigheter at han ikke døde, mener professor i rettsmedisin Lars Uhlin-Hansen.

Lars Uhlin-Hansen

Professor i rettsmedisin og sakkyndig i retten, Lars Uhlin-Hansen, gikk gjennom alle skadene på hodet til fornærmede. På et tidspunkt i etterforskningen, da politiet ikke selv visste hvilke våpen som var brukt, foreslo Uhlin-Hansen en hjul-verktøy, ut ifra skadene.

Foto: Erik Lieungh

I dag fortsetter tingretten i Alta sin behandling av den så kalte Skaialuft-saken. Den grove voldsepisoden rystet Alta-samfunnet i fjor sommer, da en mann ble funnet nesten slått i hjel inne i en vaskehall i Finnmark.

En mann i 20-årene ble seinere pågrepet i Oslo og siktet for volden. De to hadde tidligere sonet i fengsel sammen.

Alvorlig hodeskade etter vold

Den fornærmede mannen kom inn på sykehuset med sju knusningsskader i hodet. Den tiltalte 20-åringen innrømmer at han sto bak gjerningen, men mener han selv ble angrepet med kniv. Bildene er tatt av rettspapirene med tillatelse fra fornærmede og advokater.

Foto: Erik Lieungh

Slått gjentatte ganger med hjulkryss

Fornærmede

Den fornærmede forteller at han er blitt delvis blind etter volden som skjedde i fjor sommer.

Foto: Erik Lieungh

Rettsmedisiner og sakkyndig Lars Uhlin-Hansen fortalte i retten om de omfattende skadene på mannen som eide vaskehallen.

Skadene på hodet viser i hovedsak stump vold, knusningsbrudd og flere fragmenter som er trykket inn i hjernen.

Kirurgene på sykehuset fjernet knust hjernevev og stoppet blødningen da mannen fikk medisinsk behandling.

Blod i hus

Vaskehallen hvor den grove volden skjedde forrige sommer, var fult av blod på både gulv og vegger. Kripos gikk gjennom sin rapport og analyse av blodet i lokalene første dag i retten. Bildene er tatt av rettspapirene med tillatelse fra fornærmede og advokater.

Foto: Erik Lieungh

Ville medført døden

Til sammen hadde fornærmede sju ulike knusningsskader i hodet og en seks centimeter lang rift på issen, og sakkyndig mener at skaden bak det ene øret ville medført døden hvis han ikke hadde fått hjelp.

I tillegg er det helt tilfeldig at en pulsåre i tinningen ikke er truffet, noe som ville økt risikoen for at mannen omkom, forklarte Uhlin-Hansen i retten.

Hodeskade

Den fornærmede mannen kom inn på sykehuset med sju knusningsskader i hodet. Den tiltalte 20-åringen innrømmer at han sto bak gjerningen, men mener han selv ble angrepet med kniv. Bildene er tatt av rettspapirene med tillatelse fra fornærmede og advokater.

Foto: Erik Lieungh

Uenig om det var nødverge

Den tiltalte og den fornærmede er uenig i hendelsesforløpet. Den tiltalte mener han var på besøk om natten for å spørre etter arbeid i vaskehallen, og at han først ble angrepet med kniv.

Advokat Alexander Rydberg Greaker er forsvarer til den tiltalte 20-åringen, og mener hans klient handlet i nødverge.

Hjulkrysset som ble brukt

I retten ble det vist fram bilde av det aktuelle hjulkrysset politiet mener ble brukt.

Foto: Erik Lieungh

Funn av skadet mann

Vaskehallen hvor mannen ble funnet.

Foto: Kristian Sønvisen Bye
– Han bestrider ikke volden som ble utført?

– Nei, og det som er viktig å presisere er at det var tvingende nødvendig å utføre voldsbruken, han hadde ingen måter å komme seg unna på.

I retten reiste han seg på et tidspunkt opp og viste hvordan han hadde holdt hjulkrysset med høyrehånden og slo den fornærmede.

Fornærmede i saken mener på sin side at den tiltalte 20-åringen angrep ham uten forvarsel, fordi han skyldte penger. Og at han dagen i forveien hadde lagt ut skrytebilde av 20.000 kroner i kontanter på Facebook.

Mannen ble etter volden liggende svært lenge på sykehuset, og søker i retten nærmere 2 millioner kroner i oppreisning og erstatning som følge av skadene.

Alexander Rydberg Greaker

Advokat for den tiltalte 20-åringen, Alexander Rydberg Greaker, er klar på at sin klient handlet i nødverge.

Foto: Erik Lieungh