Hopp til innhold

Respekterer Kautokeinos gruve-nei

– Regjeringen vil ikke forsøke å overprøve Kautokeinos nei til gruvedrift, forsikret kommunalministeren om under sitt besøk tirsdag.

Jan Tore Sanner

Kommunalminister Jan Tore Sanner (til høyre) besøker tirsdag Kautokeino, hvor politikerne nylig sa nei til konsekvensutredning av gruvedrift.

Foto: Johan Ante Utsi

– Det er ikke aktuelt å overprøve Kautokeino kommune etter at de har sagt nei til gruvedrift i Biddjovagge, sier kommunalminister Jan Tore Sanner, som har ansvaret for samiske saker i regjeringen.

Under hans besøk i Kautokeino tirsdag, ble han møtt av demonstrasjoner mot regjeringens støtte til gruveselskapet Nussirs prosjekt i Kvalsund.

Møtt av demonstranter

Mens saken kan se ut til å være tapt for Nussir-motstanderne, har Kautokeino kommune nylig lagt bak seg en langvarig debatt om hvorvidt selskapet Arctic Gold skulle få konsekvensutrede åpning av gullgruve i Biddjovagge.

Her fikk gruvemotstanderne støtte av lokalpolitikerne, som sa nei til gruveselskapet. Og dette vedtaket lover Sanner at regjeringen ikke vil forsøke å overprøve, trass i at regjeringen har et sterkt ønske om å satse på gruvedrift i nord.

– Går ikke videre med saken

– Her har det vært en lokal diskusjon. Jeg er opptatt av at vi skal lytte til lokaldemokratiet, og her har det vært et flertall i kommunestyret som har gått i mot gruve i Biddjovagge. Vi går ikke videre med den saken, sier Sanner til NRK Sàpmi.

– Det er to viktige grunner til at jeg er i Kautokeino, og det er at jeg har ansvar for samiske spørsmål og at jeg er kommunalminister, sier Sanner på spørsmål om hvorfor han ønsket å besøke Kautokeino i dag.